Vrancea: Boteitul oilor a marcat începutul transhumanței

ciobanddDin 21 mai a început transhumanța în Vrancea. În singura zonă unde se mai păstrează tradiția oieritului a fost sărbătoare mare. Boteitul oilor, cum se numește, este o manifestare tradiţională în Munţii Vrancei, acolo unde, de sărbătoarea Sfinţilor Constantin şi Elena, proprietarii de oi îşi lasă animalele în grija ciobanilor, până în toamnă. De astăzi şi până în luna octombrie mioarele vor sta la stânele din munţi.

Boteitul oilor este o tradiţie seculară ce se mai păstrează doar în comuna vrânceană Negrileşti. În fiecare an, de Sfinţii Constantin şi Elena, proprietarii de oi negociază cu ciobanii care vor lua în îngrijire animalele până în toamnă. Se stabilesc drepturile şi obligaţiile oierilor precum şi cantitatea de caş şi urdă pe care trebuie să o primească proprietarii animalelor.

Toată suflarea localităţii se adună în centrul comunei. Oamenii poartă veşminte tradiţionale de sărbătoare, aşa cum cere datina. Preoţii oficiază o slujbă specială de sfinţire a mioarelor şi a ciobanilor, pentru ca aceştia să fie păziţi de animalele sălbatice, de boli şi intemperii.

După aceea, animalele şi ciobanii pleacă la stânele amenajate departe de sat. Toată lumea e mulţumită iar bătrânii urmăresc cu o urmă de tristeţe pe chip întreg ceremonialul. Aproape toţi tinerii au plecat la muncă în străinătate şi nu se mai arată interesaţi de păstrarea tradiţiilor.

Plecarea oilor la stânele din deal este urmată de un spectacol de muzică şi dansuri populare. Ciobanii vor reveni cu mioarele în sat la sfârşitul lunii noiembrie, de Sfântul Dumitru.

Aurelian Ivan

You might also like More from author

Comments are closed.