Viorica Dăncilă consideră că, în timp de criză, cooperativele joacă un rol esenţial în economie

viorica-dancilaEuroparlamentarul, Viorica Dăncilă a depus o intervenţie scrisă în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg, la Raportul Patrizia Toia referitor la contribuţia cooperativelor la depăşirea crizei.

„În ultimii ani s-a observat că în ciuda crizei cu care se confruntă economia europeană au existat şi există o serie de entităţi care au rezistat la recesiune, respectiv cooperativele care reprezintă astfel un model de dezvoltare capabil să răspundă unor nevoi noi. Ele stimulează crearea de locuri de muncă, mai bine decât alte modele, datorită capacităţii lor de a se adapta la schimbare şi de a-şi păstra activitatea, iar în caz de risc, sunt ancorate în economia locală, aducându-şi aportul la dezvoltarea locală durabilă şi garantează faptul că activitatea lor nu este delocalizată, chiar şi atunci când operează la nivel internaţional”, a arătat europarlamentarul social-democrat, Viorica Dăncilă în intervenţia scrisă depusă în sesiunea plenară de la Strasbourg.

Eurodeputatul  consideră că acestea au fost create în sectoare noi şi inovatoare şi există dovezi că asemenea structuri au reuşit să reziste la criză, în special în ceea ce priveşte băncile cooperatiste şi cooperativele din industrie şi din sectorul serviciilor (cooperativele de lucrători, cooperativele sociale şi cooperativele formate de IMM-uri).

Cooperativele, împreună cu alte întreprinderi din sectorul economiei sociale, joacă un rol esenţial în economia europeană, în special în timp de criză, se mai arată în raportul Troia.

Permiţând micilor antreprenori, deseori grupuri de cetăţeni, să îşi asume responsabilităţi antreprenoriale, inclusiv în domenii precum serviciile sociale şi de sănătate, serviciile şcolare, serviciile comerciale, comunicaţiile, cooperativele au reuşit să promoveze în mod eficace antreprenoriatul la scară microeconomică, mai ales în zone îndepărtate sau dezavantajate.

You might also like More from author

Comments are closed.