Vinete: Măsuri de prevenire și combatere a bolilor

Mozaicul castraveților la vinete

Denumire științifică: Cucumber mosaic virus in eggplant
Se manifestă prin apariția pe frunzele plantelor a unor simptome de mozaicare slabă, care evoluează în arsuri paralele cu nervurile determinând în final ofilirea acestora. Plantele atacate produc puține fructe, iar acestea vor fi de mici dimensiuni, deformate și pătate. Transmiterea virusului de la plantă la plantă este facută prin intermediul insectelor, iar de la un an la altul virusul rezistă în sol, în resturile vegetale și în plantele perene.

Măsuri de prevenire și combatere:

  • nu plantați vinete pe același loc unde în anul anterior cultura a fost infectată cu acest virus;
  • stropiți cultura cu insecticide care să distrugă insectele care ar putea contribui la răspândirea virusului;
  • se vor folosi numai semințe de la plante sănătoase sau tratate termic și chimic;
  • plantele din cultura, care prezintă simptomele bolii, trebuie distruse imediat;
  • resturile vegetale se strâng și se ard.

Ofilirea fuzariană a vinetelor

Denumire stiințifică: Fusarium oxysporum (la vinete)
Ofilirea fuzariană a vinetelor apare în sere, solarii, dar și în camp în anii cu precipitații abundente. Primele simptome la plantele atacate de Fusarium apar în momentul înfloririi și fructificării vinetelor. Frunzele de la baza plantei se îngălbenesc într-o primă fază, se ofilesc, după care se usucă și cad. Ulterior atacul avansează spre partea superioară a plantelor care se usucă fără a mai produce fructe. În urma atacului fructele deja formate rămân mici, se zbârcesc, iar semințele din interiorul capătă culoarea brună sau galbenă. În interiorul tulpinii sistemul vascular al plantei se brunifică și apar crăpături longitudinale și transversale. Apariția bolii este favorizată de temperaturi ridicate 27-28C, umiditatea mare și o aciditate ridicată a solului.

Măsuri de prevenire și combatere:

  •  înainte de înființarea culturii, dezinfectați solul chimic și termic;
  •  nu cultivați mai devreme de 4 ani vinete și alte solanacee (ardei, tomate) pe același loc;
  •  cultivați soiuri cu rezistență la Fusarium;
  •  înlăturați imediat plantele infectate din cultură;
  •  adunarea și distrugerea resturilor vegetale în toamnă;
  •  folosirea moderată a ingrășămintelor chimice ce acidifică solul (fosfat, azotat de amoniu, etc.);
  • tratamente chimice la interval de 2 săptămâni cu produse specifice.

Stolburul vinetelor

Denumire științifică: Stolbur disease in eggplant
Boala apare în luna iulie-august și se manifestă printr-o îngălbenire rapidă a frunzelor urmată de ofilirea acestora și încetinirea ritmului de creștere al plantelor. Marginile frunzelor se răsucesc spre partea superioară de-a lungul nervurii principale, frunza luând formă de linguriță. După două-trei săptămâni de la apariția bolii frunzele se ofilesc începând cu cele de la bază, se usucă și cad, lăsând plantele fără frunze. Florile suferă deformări, observându-se în special hipertrofierea sepalelor. Fructele care rămân pe plantă sunt mici, decolorate, cu pulpa lemnoasă și se vestejesc.

Măsuri de prevenire și combatere:

  • în scopul distrugerii focarelor de infecție se vor lua măsuri de distrugere a plantelor perene infectate care sunt purtătoare ale virusului de la un an la altul;
  • adunarea și distrugerea resturilor vegetale în toamnă;
  • tratamente cu insecticide pentru distrugerea insectelor care pot transmite boală de la o plantă la alta;
  • cultivarea de soiuri și hibrizi cu rezistență la stolbur.

Mana vinetelor

Denumire științifică: Phytophthora parasitica
Primele simptome ale bolii se observă pe frunze începând cu lunile iunie-iulie, prin apariția unor pete de culoare galbenă, în dreptul cărora pe partea inferioară apare un puf albicios. În condiții de umiditate petele se măresc putând ocupă întreaga suprafață a foliolelor, care se brunifică, se usucă și se înegresc. Pe tulpină apar pete alungite, brun – negricioase, de mărimi variabile. În cazul când cuprind tulpina de jur împrejur, aceasta se usucă în întregime. Atacul pe fructe se manifestă sub forma unor pete mari brune, în dreptul cărora țesuturile se cufundă. În condiții de umiditate atmosferică ridicată, petele se extind, se unesc, iar fructele putrezesc.

Măsuri de prevenire și combatere:

  • tratamente chimice cu poduse specifice; aceste produse se aplică mai ales preventiv și la intervale de 7-14 zile;
  • răsadurile trebuie obținute numai din semințe sănătoase, tratate;
  • toamna se adună și se ard resturile vegetale.

(www.legumicultura.ro)

You might also like More from author

Comments are closed.