URȘII DIN HARGHITA AU ATACAT VITELE OAMENILOR. VÂNĂTORII CER AJUTOR LA DE LA MINISTERULMEDIULUI

Noi atacuri ale urşilor asupra animalelor domestice au avut loc în ultimele zile în Harghita, localnicii şi reprezentanţii asociaţiilor de vânătoare solicitând sprijinul Ministerului Mediului în acest sens.

AGRO-TV.RO ȘI-A TRIPLAT AUDIENȚA ÎN PRIMUL TRIMESTRU DIN 2017

Directorul Asociaţiei de Vânătoare şi Pescuit Sportiv “Zetelaka és Társai” din Harghita, Benke József, a declarat, pentru AGERPRES, că în ultimele zile s-au înregistrat trei noi atacuri ale urşilor, în urma cărora au fost ucise mai multe vite. Un astfel de atac s-a petrecut în comuna Zetea, în timpul nopţii, iar alte trei în comuna Vârşag, ursul mergând “la lumina zilei pe păşunea de lângă localitate şi omorând două bovine”.

Benke József a precizat că atacurile urşilor asupra gospodăriilor situate la marginea localităţilor din judeţ, în urma cărora sunt ucise găini sau alte păsări, deja nici nu mai sunt raportate de localnici, “din cauza birocraţiei şi a valorii mici”, situaţie înregistrată şi în cazul pagubelor produse în unele culturi agricole.

AGROTRANZACTII.RO, SITE-UL DE UNDE CUMPERI SAU VINZI UTILAJE AGRICOLE LA CELE MAI BUNE PREȚURI

Reprezentanţi ai asociaţiilor vânătoreşti şi ai proprietarilor de terenuri din mai multe zone ale ţării solicită, într-un apel care a fost înaintat ministrului Mediului, Graţiela Gavrilescu, să fie emis ordinul de derogare pentru vânătoarea la urşi, întrucât numărul pagubelor produse de aceste animale creşte, iar populaţia este tot mai intolerantă şi poate recurge la metode proprii de apărare.

În documentul menţionat se atrage atenţia Ministerului Mediului că a apărut o “gravă tensiune socială”, populaţia locală nu mai este tolerantă faţă de aceste animale, iar deţinătorii de bovine şi ovine recurg la metode proprii de apărare.

De asemenea, se avertizează asupra faptului că se schimbă comportamentul speciilor de carnivore mari, care îşi vor pierde frica instinctivă faţă de om.

În apel se mai arată că “este inacceptabil faptul că, pentru împuşcarea unui urs, statul pedepseşte cetăţeanul cu o amendă de 40.000 Euro, în vreme ce dacă un urs atacă, răneşte sau ucide o persoană, nu se acordă niciun leu despăgubire”.

Semnatarii documentului mai solicită şi suportarea de către minister a cheltuielilor în ceea ce priveşte paza fondurilor cinegetice şi consideră că se impune o analiză a studiilor făcute de mai multe organizaţii neguvernamentale, finanţate în cadrul programelor LIFE şi a modului cum au fost cheltuiţi banii publici şi europeni.

Documentul în cauză, semnat de reprezentanţi ai mai multor asociaţii de vânătoare sau ai proprietarilor de terenuri, a fost înaintat ministrului Mediului de prefectul Harghitei, Adrian Jean Andrei.

Prefectul a spus că a înaintat apelul respectiv Ministerului Mediului “în vederea găsirea unor soluţii viabile, în special legislative, care să reducă numărul atacurilor carnivorelor mari, cu precădere a urşilor, având în vedere înmulţirea pagubelor produse de animalele sălbatice în gospodăriile oamenilor, în culturile agricole sau în stupine”.

Datele statistice furnizate de Agenţia de Protecţia Mediului (APM) Harghita arată că, de la începutul anului, au fost raportate 38 de pagube produse de animalele sălbatice, în 24 de cazuri fiind vorba de urşi, care au ucis animale domestice sau au produs pagube în culturi.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole