Un pas esential pentru sanatatea ta: Scurtul drum de la buretele imbacsit cu aditivi la… Paine

‘Vrei’ diaree, greata si varsaturi? Bromatul de potasiu – E 924 – te poate ‘ajuta’. ‘Vrei’ insuficienta renala? Lactatul de calciu – E 327 – iti ‘sta la dispozitie’. ‘Cauti’ putin cancer? Acidul citric – E 330, prezent si el in paine, ti l-ar putea ‘oferi’…

Tineti minte – si voi – ca pe la debutul anilor ’90, dupa eliberarea din catusele regimului comunist, ‘absolutul painii’, recunoscut si cautat de mai toata lumea, era celebra ‘franzela turceasca’ pufoasa?

‘Deliciul turcesc’ nu a rezistat prea mult, detronat fiind de specialitati autohtone din ce in ce mai ‘afanate’. Pe masura ce ‘finetea’ crestea, textura devenind tot mai aerata, gustul – evident – se dilua din ce in ce mai tare.

Nu a trecut mult, si nutritionistii – sprijiniti de oncologi – au inceput sa atraga atentia prin intermediul mass-media in privinta aditivilor tot mai numerosi, dar si mai periculosi folositi de firmele de panificatie. Aceste informatii au avut un impact deosebit in randul producatorilor: torturati de arzatoare mustrari de constiinta (din cele cu actiune la nivelul frezei) si ascutite dureri in cot, multi dintre acestia s-au intrecut (intre ei, dar si pe ei insisi) in ‘arta’ formei fara gust, fara viata si, cel mai important, intesate de E-uri ‘dragastoase’ cu sanatatea noastra.
De ce? Foarte simplu: este mai avantajos sa folosesti si faina de proasta calitate, cu conditia sa maschezi asta adaugand chimicale; este mult mai profitabil sa vinzi painea la aceeasi greutate, dar la volum si prêt umflate (cu un preaplin de aditivi si nepasare pentru sanatatea si buzunarul omului).

Unde suntem acum?
Pai suntem la aditivi ‘fara numar’ – concret pana la 34 intr-o ‘amarata’ de paine. Mai suntem si la concentratii ridicate (si care continua sa creasca) ale acestor E-uri. Avem la dispozitie o gama variata de chimicale: ‘vrei’ diaree, greata si varsaturi? Bromatul de potasiu – E 924 – te poate ‘ajuta’; ‘vrei’ insuficienta renala? Lactatul de calciu – E 327 – iti ‘sta la dispozitie’; ‘cauti’ putin cancer? Acidul citric – E 330, prezent si el in paine, ti l-ar putea ‘oferi’…

Ce putem face?
‘Luminita’ salvatoare – ca sa o amanam atata cat putem noi pe cea de la capatul tunelului – ar veni de la un aparat pentru facut paine. Eu mi-am luat un astfel de aparat, este foarte usor de folosit: singurul ‘efort’ consta in a pune ingredientele in el. Prepara 13 tipuri de produse (incluzand, de exemplu, pe langa painea ‘normala’, si specialitati de paine, paste, aluat, prajitura si chiar gem).

Spunandu-mi ca, daca tot fac un lucru, macar sa-l fac ca lumea, m-am indreptat spre singura masina de paine care face si iaurt (asta-i o functie suplimentara celor 13 de care va spuneam). M-am ales, deci, cu o masina multifunctionala pentru un mic dejun asa cum mi-l doresc: paine, iaurt, gem, prajituri etc. I-am facut, deja, un test complet: ‘rezultatele’ sunt delicioase, le simti naturale, la painea fada si plina de chimicale din comert eu nu am de gand sa mai revin!

De ce m-a atras optiunea lui de preparare a iaurtului? La fel ca si in cazul painii, motivatia principala tine de sanatate. Ati auzit, probabil, despre controversele create in jurul a tot soiul de bacterii utilizate la producerea iaurturilor din comert… Ei bine, cu ocazia unui control medical, mi-am intrebat doctorita – intr-o doara – in ce masura sunt intemeiate informatiile alarmante despre nocivitatea unor iaurturi ‘tunate’ cu aceste culturi de bacterii. Raspunsul ei m-a pus serios pe ganduri (sincer, speram sa fie altul): ‘De iaurturile din magazine feriti-va, majoritatea lor nu sunt sigure pentru tractul digestiv si, in general, pentru imunitate. De obicei, bacteriile astea noi sunt folosite in primul rand sa inlesneasca si sa accelereze obtinerea iaurturilor. Din pacate, n-au apucat sa le testeze suficient. Eu, una, imi fac iaurtul singura, in casa.’ (Probabil ca nu am reprodus chiar mot a mot raspunsul, dar ideea exact aceasta a fost.)

You might also like More from author

Comments are closed.