UN EUROPARLAMENTAR CERE INTRODUCEREA PE PIAȚĂ A PESTICIDELOR CU RISC SCĂZUT

Eurodeputata Daciana Sârbu a susținut la Strasbourg introducerea mai rapida pe piața a pesticidelor cu risc redus, pentru protejarea sănătății și a mediului

Parlamentul European a adoptat astăzi o rezoluție prin care a cerut Comisiei Europene și statelor membre să faciliteze introducerea pe piață a pesticidelor cu risc redus, inclusiv a celor biologice, pentru protejarea mai bună pe termen lung a mediului și a sănătății. Accesibilitatea pesticidelor cu risc redus ar fi o măsură de sprijin inclusiv pentru producătorii bio, care în continuare se confruntă cu dificultăți în obținerea banilor europeni, a afirmat eurodeputata Daciana Sârbu în cadrul dezbaterii pe marginea acestei rezoluții, ce a avut loc în plenul Parlamentului European de la Strasbourg.

„Avem nevoie de cercetări mai detaliate în privința pesticidelor cu risc redus și de proceduri mai bune de aprobare a acestora, pentru a le pune pe piață. Procedurile actuale sunt prea lente, obligând-i pe fermieri sa recurgă la pesticidele convenționale, cu toate riscurile implicite pentru sănătate și pentru mediu. Soluțiile alternative, inclusiv produsele fitosanitare de origine biologică și alte metode biologice de control, ar putea sprijini și fermierii ce produc bio”, a arătat eurodeputata.

„Foarte mulți producători bio încă au dificultăți mari în a accesa fonduri europene, din cauze ce țin de proceduri în continuare complicate. Accesibilitatea pesticidelor cu risc redus ar fi o măsură indirectă de suport ce le-ar aduce avantaje și acestora, dar și consumatorilor”, a subliniat Daciana Sârbu, care este vicepreședinta a Comisiei de Mediu și Sănătate publică, activând și în Comisia de Agricultură a forului legislativ european.

În intervenția sa, eurodeputata social-democrată a citat prognoze ale experților care indică o creștere a cererii de alimente în plan global, în paralel cu accentuarea concurentei pentru suprafețe arabile și cu alte amenințări la adresa acestora, precum schimbările în cantitățile de precipitații sau impactul mai pronunțat al dăunătorilor.

Folosirea produselor fitosanitare convenționale face din ce în ce mai mult obiectul dezbaterilor publice, din cauza riscurilor potențiale pe care acestea le prezintă pentru sănătatea oamenilor și a animalelor și pentru mediu, se precizează în textul rezoluției.

„Produsele fitosanitare cu risc redus de origine biologică pot fi o alternativă viabilă la produsele fitosanitare convenționale’, iar ‘agricultorii trebuie să dispună de un set mai mare de instrumente pentru a-și proteja culturile și pentru a decide ce măsură le va proteja culturile în cel mai bun și sustenabil mod’, precizează documentul adoptat miercuri de plenul PE, care ‘invită Comisia și statele membre să accelereze evaluarea, autorizarea, înregistrarea și monitorizarea utilizării produselor fitosanitare cu risc redus de origine biologică, menținând, în același timp, evaluarea riscurilor la un nivel ridicat”.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole