Spune-mi ce boală ai ca să îţi spun ce să nu mănânci

Înţelepţii anticii spuneau: “Dacă te-ai îmbolnăvit, schimbă-ţi modul de viaţă; dacă nu ajută, schimbă-ţi alimentaţia. Dacă nici asta nu ajută, începe să te tratezi.”
Într-adevăr, multe tratamente cer neapărat schimbarea regimului alimentar, când trebuie excluse, sau doar reduse la minimum, unele alimente din meniul zilnic.
DoctoriOnline vă prezintă câteva exemple de alimente al căror consum trebuie exclus sau redus din alimentaţia zilnică:


•Afecţiuni gastro-intestinale acute şi inflamatorii: varza, ceapa, usturoi, ridiche de toamnă, fragi, curmale. Ardeiul gras se poate consuma numai în cantităţi mici;
•Ulcer stomacal – castraveţi muraţi, ardei capia, ceapă, usturoi, pepenele galben, morcov;
•Duodenita, gastrita – portocale, pepene verde, struguri, rodii, grepfrut, suc de varză, lămâie, coarne, usturoi, ridichea de toamnă (neagră), pere, hrean, ştevie;
•Colită şi diaree – nuci, struguri, varză, hrean, pepene verde;
•Pancreatita, enterocolita – portocale, lămâie, ridichi timpurii şi de toamna;
•Afecţiunile sistemului cardiovascular cu edem – sare, struguri, pepene verde, murături, ştevie, ceapa şi produse care provoacă balonarea: soia, fasole, mazăre, pâine albă;
•Hipertonie vasculară – ginseng şi alte plante energizante, sunătoare, struguri, sare;
•Obezitate – piersici, nuci, struguri, banane, cartofi, usturoi, prune uscate, orez, paste făinoase;
•Nefrita, afecţiuni renale – zmeura sub orice formă, pătrunjel, spanac, struguri, hrean, ştevie, ceapă, usturoi, ardei iute, ridiche de toamnă (neagră), murături, frunza de dafin, salvie şi vetrice;
•Litiaza biliară – roşii, vinete, fasole;
•Boli ale aparatului locomotor – bob, fasole, spanac, stevie, piper negru, mirodenii;
•Coagulabilitatea sângelui mărită – porumb, coada şoricelului şi urzica.

You might also like More from author

Comments are closed.