Sorin Minea (Romalimenta): Micii românești intră în legalitate din 20 februarie

sorinmineasComisia Europeană va autoriza joi, 20 februarie, în Comitetul pentru lanțul alimentar, prepararea mititeilor după rețeta tradiționala românească, în condițiile în care, conform noii liste a aditivilor alimentari intrată în vigoare de la 1 iunie 2013, era interzisă folosirea bicarbonatului de sodiu în rețeta de preparare a micilor.

Regulamentul UE nr. 1129/2011, intrat în vigoare la 1 iunie 2013, stabilește, în cadrul Anexei II, aditivii alimentari autorizați la nivel european pentru categoria preparatelor din carne. Acest regulament afectează în mod direct produsul specific românesc ‘mititei’, întrucât printre aditivii care nu au mai fost autorizați se regăsesc și unii folosiți în mod tradițional la prepararea pastei de mici.

România, prin intermediul Asociației Române a Cărnii, a solicitat anul trecut CE ca produsul ‘mititei’ să fie inclus în categoria produselor tradiționale care nu sunt supuse acestui regulament, alături de burger și de cârnatul spaniol chorizo. În urma solicitărilor venite din partea României, dar și a altor state membre, CE a fost de acord să revizuiască Regulamentul nr. 1129/2011, anunțându-și disponibilitatea de a finaliza acest proces până la sfârșitul anului 2013.

„Mititeii românești vor intra în categoria produselor din carne acceptate cu derogări de la directiva europeană, pe 20 februarie fiind votul final pentru acceptarea solicitării depuse anul trecut”, a declarat președintele Romalimenta, Sorin Minea.

CE a acceptat de principiu încă de anul trecut solicitarea României privind utilizarea bicarbonatului de sodiu în prepararea mititeilor, însă autorizarea, acordul oficial, va veni pe 20 februarie.

„Acum se votează, dar răspunsul este dat și îl știm toți de câteva săptămâni, votul fiind ultima procedură. A fost acceptat de când am depus, de mai bine de un an, doar că birocrația europeană este precum birocrația românească și acum se dă răspunsul oficial. Am beneficiat de o derogare până acum și pe 20 februarie intrăm în legalitate”, a spus Sorin Minea.

În România se consumă anual aproximativ 10.000 de tone de mici însă cel mai probabil piața neagră se ridică la 70-80%, estimează Sorin Minea.

În 2012, piața locală a micilor s-a ridicat la aproape 22.000 tone, dintre care 72% a fost acoperit de vânzările din retailul modern. (Sursa: AGERPRES)

You might also like More from author

Comments are closed.