Sfaturi pentru administrarea turtelor iarna

albinLa începutul anului albinele încep să-şi reia ritmul biologic. Din prima decadă a lunii ianuarie matca începe să depună ponta în familia de albine, chiar şi când afară sunt temperaturi negative.

Un kg de albine, adică aproximativ 15.000 de indivizi, consumă în perioada noiembrie-martie 6,5-7 kg de miere. Această cantitate trebuie administrată în locul potrivit din cuibul familiei de albine, astfel încât mâncarea să se afle în apropierea ghemului de iernare, mai precis, deasupra acestuia. Când temperaturile sunt ridicate ghemul se „afânează“, iar când este ger se „compactează.“

Dacă familia de albine nu are hrană suficientă, apicultorul trebuie să intervină cu o hrană de completare.

Turtele se administrează iarna în funcţie de nevoile stupului. Dacă un apicultor crede că acestea şi-au terminat proviziile poate interveni şi suplimenta hrana încă din ianuarie, dacă nu, e bine să mai aştepte.

Important e ca atunci când se pune turta, aceasta să fie aşezată deasupra ghemului, în aşa fel încât toate albinele să ajungă la ea. De asemenea, nu uitaţi să deschideţi cu grijă stupul, ca să nu intre frigul şi să facă rău familiilor.

Cei care doresc să suplimenteze alimentaţia albinelor cu turtă pentru a-şi stimula albinele trebuie să se gândească bine că acest pas este important şi poate avea şi consecinţe negative, aşa că este recomandată programarea turtelor pentru finalul iernii, dacă albinele au suficientă hrană.

Atfel, în ceea ce priveşte turtele, e bine de ştiut că:

  • Pentru prevenirea nosemozei este bine ca turtele de zahăr să fie preparate cu extracte de plante (tip Protofil) doza fiind de 340 ml/10 kg de pasta obţinută, având grijă ca Protofilul să fie bine omogenizat în sirop sau miere şi apoi să fie adăugat la zahărul pudră;
  • Foarte importante pentru dezvoltarea familiilor de albine, turtele proteice, nu se vor administra dacă, la cel puţin 2 săptămâni de la administrarea acestora, timpul nu permite efectuarea zborurilor de curăţire, situaţie greu previzibilă; de aceea pentru mai multă siguranţă este bine ca aceste turte să fie administrate începând cu a doua jumătate a lunii martie, potrivit aca.org.
  • Completarea proviziilor se poate face şi cu rame cu miere de la rezervă sau de la familiile unde se apreciază că există un excedent (prin rapida apreciere a greutăţii stupului); familia în cauză este introdusă într-o încăpere încălzită, se deschide şi despachetează uşor se observă poziţia ghemului şi se amplasează fagurii cu hrană lateral ghemului, astfel încât albinele sa ia contactul cu acesta.
  • Administrarea turtelor sau zahărului candi se face direct pe vatra stupinei în cantitate de 700g-1kg/familie de albine, la interval de 2-3 saptamani în funcţie de

 

 

 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole