Satu Mare: Vinul din Beltiug, brand naţional

vinlabibliotecAtestată de la sfârşitul secolului al XI -lea, de pe vremea regelui Ladislau I al Ungariei, tradiţia producerii vinului în zona comunei Beltiug din judeţul Satu Mare, a devenit cu adevărat importantă în secolul al XVIII-lea. În anul 1730, sub stăpânirea lui Karolyi Sandor, Beltiugul a fost populat cu şvabi care au fost împroprietăriţi cu terenuri viticole, astfel că oamenii, aproape fără excepţie, au plantat soiuri de viţă nobilă şi au construit celebrele pivniţe care sunt mândria şi faima localnicilor şi reprezintă o atracţie pentru toţi cei ce vizitează zona.

De-a lungul timpului, în zona Beltiugului au existat cel puțin şapte soiuri de struguri autohtoni cultivate de localnici, dar Nachbil este singura plantație din România care produce Grüner Silvaner, un soi de vin autohton, care a fost cultivat mai mult în Austria, şi care pare să-şi aibă originile în zona Șimleului. Johann Brutler, un localnic care a revenit acasă după 20 de ani petrecuţi în Germania, este cel care deţine plantaţia cu o suprafaţă de peste 25 de hectare, întinse pe dealurile Beltiugului.

Cu pricepere şi pasiune, Johann Brutler s-a folosit de tradiția și istoria de zece secole a vinurilor de Beltiug, iar în anul 2002 a cumpărat și a renovat vechea pivniță Karolyi, unde a amenajat una dintre cele mai spectaculoase crame din România, redându-i aspectul de pe vremuri. Iar dacă la început în Beltiug erau plantaţi în special struguri pentru soiurile albe de vin, Johann Brutler a plantat și struguri roșii. (Integral pe radiocluj.ro)

You might also like More from author

Comments are closed.