Sarmalute in foi de vita pregatite si servite in dovleac

Aceasta reteta este una autentic romaneasca, insa putine localuri mai pastreaza traditia de a firbe sarmalele in dovleac. Motivul pentru care noi mai practicam inca acest obicei este simplu, traditia este sfanta la Crama Haiducilor si gustul autentic romanesc este nepretuit. Va poftim pe toti la mese Sa servim bucate alese Vinul sa-l bem din ulcior LA CRAMA HAIDUCILOR!

Ingrediente

    · Foi de vita-de-vie
    · Pasat – orez
    · Carne dupa caz: porc – vita – oaie – pui
    · Ciolan afumat, coaste afumate, calbas de porc afumat
    · Cimbru, marar – pe fundul dovleacului

    Portii: 0Portii: 0
    Timp de preparare Timp de preparare: peste 120 minute    

CramaHaiducilor
Bucataras incepator
Reteta pe placul a 27 bucatarasi
[Pin It]

    Taguri:
    craciun 2012, sarmale, orez, retete de pasti, mancaruri de pasti, mincaruri de pasti, retete Mancaruri cu carne

comenteaza
Mod de preparare reteta Sarmalute in foi de vita pregatite si servite in dovleac

Se opareste frunza de vita de vie

Se face amestecul de pasat cu orez si carne

Se impacheteaza compozitia in frunza de vita-de-vie

Se spala mararul si cimbrul si se aseaja pe fundul dovleacului – oalei de lut, pe urma se pune slanina, daca nu este facuta pentru cei ce nu mananca porc, pentru a da savoare preparatului si a nu se arde.

Se aseaza sarmalutele si la fiecare doua randuri se aseaza coaste, calbas, ciolan.

Se fierb cu zer de oaie pentru a le fragezi si a avea gustul placut. Pentru a proteja preparatul se face un palanet din frunza de varza cu tarate de grau.

Se introduce in cuptor, unde s-a facut focul cu lemne de esenta tare. Dupa ce s-au consumat lemnele si s-a imprastiat jarul iar cuptorul este incins se introduce dovleacul – oala de lut si se lasa la copt 3-4 ore.

Dupa 3-4 ore se scoate din cuptor cu un stergar de canepa tesut la razboi.

Se serveste cu smantana sau iaurt, pita de casa, ardei iute, coaste, ciolan si calbas, toate afumate.

Se incepe masa cu vestita palinca – adica tuica de prune de pe Somes – cu siguranta cea mai buna tuica – palinca, din Romania.

Se infuleca cu pofta, iar dupa se stinge cu o carafa de vin alb –  sec sau demisec, din Transilvania.

Pofta mare!

Tipsuri

    1 Frunzele de vita-de-vie trebuie sa fie tinere
    2 Mararul poate sa fie si uscat daca nu mai aveti verde
    3 Carnea poate fi amestec sau doar de un singur tip

Sursa: http://www.bucataras.ro/retete/sarmalute-in-foi-de-vita-pregatite-si-servite-in-dovleac-36517.html?utm_source=parteneriat&utm_medium=widget&utm_campaign=garbo

You might also like More from author

Comments are closed.