Sampanie, prosecco si cava: invata sa faci diferenta dintre cele mai importante tipuri de vin spumant

Sampania (Champagne) 

Desi a devenit un eponim (numele brandului s-a transformat intr-un substantiv comun), sampania este o bautura spumanta facuta doar in regiunea Champagne din Franta, din soiuri de struguri specifice zonei: chardonnay (albi) si pinot noir (negri). Este o bautura bogata si complexa, cu o efervescenta intensa, preparata dupa metoda traditionala Champenoise (cea de-a doua fermentatie are loc in sticla, astfel incat o sampanie buna trebuie sa aiba minimum 3 ani, iar cu cat e mai veche, cu atat este mai aromata).

 

Cele mai cunoscute sampanii sunt MOET si Dom Perignon, cel din urma fiind considerat caviarul bauturilor. Se bea la ocazii speciale, la petreceri si, intotdeauna, in noaptea de Revelion.

Prosecco

Prosecco este un vin spumant alb, sec sau extra sec, din regiunea Veneto, Italia, la aproximativ 50 km de Venetia. Este facut din struguri Glera (numiti si Prosecco). Spre deosebire de sampanie insa, (care este si principalul sau competitor), la prosecco difera metoda de preparare– cea de-a doua fermentatie are loc in cisterne din otel inoxidabil (metoda Charmat), care este mult mai accesibila ca pret. Este apreciat pentru aromele fructate. 

Prosecco a crescut foarte mult in popularitate in ultimii ani. In Italia, se consuma ca un vin de orice ocazie, iar in afara Italiei, se consuma ca aperitiv. Trebuie consumat insa cat mai repede – cu cat este mai tanar, cu atat este mai bun. 

Cava

Cava este un vin spumant din Spania, produs in cea mai mare parte in Catalonia. Poate fi atat alb cat si rose. Este facut din mai multe soiuri de struguri: macabeu, parellada si xarel-lo. In trecut, cava era supranumita „sampania spaniola”, insa acum nu se mai poate din cauza legislatiei europene. 

Vinul spumant Cava are o insemnatate mare pentru spanioli si catalani, fiind asociata cu evenimentele speciale precum botez, nunta, banchet, cine si petreceri.

Daca nu iti plac atat de mult vinurile spumante, poti incerca o varianta mai usoara a acestora – Frizzante.

Vinurile frizzante vin din Italia, din regiunile Emilia-Romagna si Piemonte. In Spania, se numesc Vino de Aguja, in Franta sunt Petillant, iar in Germania Perlwein. Vinurile frizzante au o efervescenta scazuta, cat sa dea o nota de prospetime bauturii. Lambrusco este cel mai cunoscut vin frizzante si provine din regiunea Emilia-Romagna, iar Gavi este cel mai scump vin italian exportat, pe cand zona Piemonte vine cu Moscato d’Asti, un vin frizzante usor, ideal pentru deserturi.

Vinurile frizzante, spre deosebire de cele spumante, se pot consuma in orice perioada a anului, fara sa fie vorba de o ocazie speciala. Sunt doar niste vinuri albe ceva mai racoritoare, ideale pentru a fi combinate cu fructe de mare sau cu deserturi.

 

Sursa: http://ro.stiri.yahoo.com/sampanie-prosecco-si-cava-invata-sa-faci-diferenta-221400412.html

You might also like More from author

Comments are closed.