Rulouri de stiuca in cuib de cartofi gratinati

Pestele este un aliment ce trebuie consumat cat mai des de catre toti membrii familiei. De aceea, doamna Laura Laurentiu ne invita astazi sa pregatim rulouri de stiuca cu cartofi gratinati: gustos si savuros!
 
Specific : international


Timp de preparare : rapid
Status : testat
Numar portii :4 persoane
Evenimente:onomastica, Single, cina romantica, zile de nastere, 1 martie, ziua femeii

Ingrediente:
stiuca 1 bucata
cartof 800 g
parmezan 3 linguri
ceapa alba 2 bucati
patrunjel 1 lingura
ou 3 bucati
smantana 5 linguri
piper sare
usturoi uscat 2 catei
sos de soia 3 linguri
zeama de lamaie
unt 130 g
ulei de masline 2 linguri
ceapa verde

Preparare:
Se curata stiuca de solzi, se eviscereaza si se spala foarte bine.

Folosind un cutit foarte bine ascutit, se taie cu precizie pe spatele pestelui, pe langa coloana vertebrala, desprinzand carnea. Se continua pe langa coaste si se desprinde de coada si de branhii, obtinandu-se un fileu. Se repeta si in partea opusa, scotandu-se ambele fileuri.

Se trec degetele pe deasupra carnii si unde se simt capete de oscioare se extrag cu o penseta.

Cele doua fileuri mari obtinute se taie pe lungime in fasii de 1,5 cm. latime.

Se rasucesc aceste fasii in forma de spirala, continuandu-se cu o noua suvita de peste cand se termina prima. Fiecare rulou se formeaza din cate doua fasii, apoi se fixeaza cu scobitori.

Fiecare rulou se sareaza si se pipereaza, apoi se aseaza toate intr-un vas si se toarna deasupra lor marinata, preparata amestecand sosul de soia si zeama de lamaie cu usturoiul tocat.

Se acopera vasul si se lasa 1/2 – 1 ora la frigider.
Cartofii se curata si se fierb in apa cu sare. Cand sunt fierti, se scurg bine de apa si se zdrobesc. Se adauga untul si cate o lingura de smantana, pana se obtine un pireu maleabil, dar consistent. Se adauga galbenusul, parmezanul ras, patrunjelul si ceapa verde tocata (inclusiv frunzele).

Se amesteca totul si se potriveste gustul cu sare si piper alb. Pireul se pune intr-un pos cu deschizatura larga, stelata. Confruntandu-ma cu lipsa unor cercuri de metal pentru montat (mi-am promis ca o sa mi le achizitonez neaparat) mi-am confectionat niste cercuri din  fasii de carton pe care le-am imbracat in folie de aluminiu apoi le-am capsat la capat. Am uns aceste cercuri in interior si le-am asezat pe o tava acoperita cu hartie de copt. Cu ajutorul posului, am montat pireul de cartofi in cercuri.

Se da tava la cuptorul preincins la 200 de grade Celsius. Intre timp, se incinge bine gratarul (de fonta, pentru aragaz). Se scot din marinata rulourile de peste si se zvanta bine cu hartie absorbanta. Se pensuleaza ulei de masline pe ambele parti si se pun rulourile pe gratar, frigandu-se aproximativ 4-5 minute pe fiecare parte, pana se formeaza urme frumoase de fript si carnea devine opaca si deschisa la culoare.

Se scot rulourile de peste de pe gratar si se extrag scobitorile cu grija, carnea fiind fragila. Deasupra fiecarui cuib de cartofi se aseaza cate un rulou de peste si se mai dau la cuptor nu mai mult de 2 minute, doar cat sa se imbine agreabil aromele.

Se scoate tava din cuptor si se acopera cu folie de aluminiu.
Intre timp, se pregateste sosul olandez: deasupra unui vas cu apa care fierbe, se aseaza un bol termorezistent in care se pun galbenusurile crude, zeama de lamaie, sare si piper alb dupa gust. Se bat continuu cu telul pana cand se spumeaza si se ingroasa. In acel moment, se toarna untul topit (dar nu fierbinte) in fir subtire, batand in continuare pana la incorporarea completa a untului. Se serveste de preferinta cald.
Sosul fiind gata, se trece fiecare cuib pe farfurie, cu ajutorul unei spatule late. Se trece un cutit in jurul cuibului de cartofi, se extrage cu grija cercul, se adauga sosul olandez si decorul din ceapa verde si lamaie. Se serveste pestele imediat.

You might also like More from author

Comments are closed.