Rosiile romanesti au intrat in sfarsit pe piata. Sunt mai gustoase, mai sanatoase si la 50% din pret

Le-am asteptat cat le-am asteptat, dar rosiile romanesti sunt de acum pe piata. Au intrat in competie cu cele de import, care nu au insa nicio sansa in fata lor.

Rosiile noastre sunt mai gustoase, mai sanatoase si la jumatate de pret. In special agricultorii care au economisit pe timp de iarna, incalzindu-si serele prin metode eficiente, pot acum sa pastreze jos preturile de vanzare. Asta inseamna ca noi le cumparam rosiile la taraba cu aproximativ 7 lei pe kilogram.

 

In Bihor, un legumicultor a avut inspiratia sa-si incalzeasca serele cu apa geotermala. A economisit astfel considerabil si, astazi, beneficiem cu totii. Acum asteapta o recolta de 700 de tone de rosii pe 2 hectare. El a fost cel care a si spart gheata anul acesta, aducand rosii romanesi pe piata inca din februarie.

Le vinde cu cel mult 6 lei kilogramul, dar pana sa ajunga in sacosele noastre li se mai aduga cam doi lei. La sute de kilometrii distanta, in Targu Jiu, un alt legumicultor a investit 50.000 de lei intr-o sera de 500 de metri patrati. Estimeaza o recolta de 7 tone, asa ca investitia e gata amortizata.

Pentru ca primavara nu a fost prietenoasa, propriatarul solarului a fost nevoit sa-l incalzeasca cu o centrala pe lemne si carbune. Isi vinde rosiile cu 7 lei kilogramul, dar la fel ca la Bihor, si aici se adauga un leu, doi pana la tarabele din piata. Chiar si asa, sunt mai ieftine decat cele din import. Aduse din Grecia sau Turcia, rosiile cultivate acolo se vand cu 10-12 lei kilogramul si n-au nici un gust.

You might also like More from author

Comments are closed.