ROMÂNIA, CAMPIOANĂ LA IMPORTURILE DE ALIMENTE

Peste 290 de milioane de euro este deficitul Romaniei in comertul cu produse agroalimentare in primele 11 luni ale anului 2016.

in perioada similara din 2015, tara noastra a inregistrat un excedent de peste 65 de milioane de euro, conform datelor centralizate de MADR.

In anul 2016, exporturile au totalizat peste 5,4 miliarde de euro, fiind in crestere cu 2,7% fata de aceiasi perioada din 2015. Asta, in timp ce importurile au depasit 5,7 miliarde de euro, fiind cu 9,6%, respectiv cu 500 de milioane de euro peste valoarea corespunzatoare din anul precedent.

Pe primul loc in topul exporturilor se afla graul cu incasari de peste 1 miliard de euro. In primele 11 luni au crescut si exporturile de seminte de rapita, preparate alimentare, animale vii din specia bovine, produse de brutarie, patiserie si biscuiti, ciocolata, animale vii din specia ovine sau caprine, carne de porc, seminte de floarea-soarelui, dar si preparate si conserve din carne.

In aceiasi perioada au scazut exporturile la porumb, tigari, orz, ulei de floarea-soarelui, turte din extractia grasimilor vegetale, carne de pasare, sroturi de soia si miere.

Pe de alta parte, importurile au crescut la majoritatea grupelor de produse agroalimentare. La grau au crescut cu peste 100 de milioane de euro, la produsele de brutarie, patiserie si biscuiti cu putin peste 40 de milioane de euro; cu aproape 33 de milioane de euro s-au marit si importurile de preparate alimentare, la fel si importurile de cafea au crescut cu 23 de milioane de euro, cele de citrice cu 21 de milioane de euro, bananele cu peste 19 milioane de euro, carnea de pasare cu 15 milioane de euro, dar si laptele si smantana cu putin peste 12 milioane de euro.

Importurile de porumb insa au scazut cu 180 de milioane de euro in perioada 1 ianuarie-30 noiembrie 2016. Aceeasi soarta au avut-o si importruile de sroturi de soia, care au scazut cu peste 57 de milioane de euro, tutunul brut cu aproape 31 de milioane de euro, iar cele de animale vii din specia porcine cu 6 milioane de euro.

Carnea de porc a ramas in primele 11 luni din 2016, principalul produs alimentar importat, pentru care s-au cheltuit peste 311 milioane de euro.

In anul care a trecut, principalul partener in comertul agroalimentar al Romaniei a fost Uniunea Europeana. Astfel, livrarile de produse catre UE au inregistrat 54,4% din totalul exporturilor, iar achizitiile din statele membre UE au detinut o pondere de 73,9% din totalul importurilor.

Potrivit unui proiect de Ordnanta de Urgenta, MADR intentioneaza sa aloce pentru anul 2017, printr-o schema de ajutor de stat, 86 de milioane de euro crescatorilor de porci din tara noastra care livreaza animale pentru abatorizare. Implementarea proiectului are ca scop depasirea dificultatilor din acest sector, in sensul dezvoltarii activitatii de crestere a porcinelor si a mentinerii, cel putin, la nivelul actual de productie. Necesitatea acestui program a aparut ca urmare a presiunilor cu care se confrunta producatorii de carne de porc din Romania in valorificarea productiei si a importurilor masive de carne de porc. Conform statisticilor, in anul 2015, importurile de carne de porc s-au ridicat la 230.000 de tone.

Un alt produs importat masiv de tara noastra sunt tomatele. Si in ceea ce priveste aceasta legume, Ministerul Agriculturii a demarat deja un program de sprijin pentru rosiile cultivate in sere si solarii, alocand 40 de milioane de euro pentru acest an. Valoarea sprijinului financiar reprezinta contravaloarea a 3.000 de euro/beneficiar/an pentru o suprafata de 1.000 de metri patrati.

You might also like More from author

Comments are closed.