Retete cu cartofi

Fiert, copt sau prajit: Maria sa, cartoful

A fost adus in Europa de Cristofor Columb, iar mai tarziu, de alti exploratori care descopereau lume si teritorii noi. Cartoful are o valoare nutritiva ridicata si contine substante protectoare, vitamine si minerale.
Minunat pe post de preparat principal sau garnitura, cartoful va da un plus de savoare retetei tale, prin aspect si gust.

 

Cartofi copti cu sos alb Cartofi

Reteta pentru cartofi copti cu sos de praz, smantana si branza de vaci.

Ingrediente:

  • Cartofi … 500g
  • Sare
  • Praz … 1 buc.
  • Marar
  • Smantana … 100g
  • Branza de vaci – degresata… 100g
  • Piper

Mod de preparare:

  1. Se spala bine cartofii si se fierb in apa cu sare. Se taie bucati si se pun intr-o tava. Se lasa la cuptorul incalzit la 175º C timp de 40 minute, amestecand de cateva ori. Cand sunt aproape gata, se adauga sare.
  2. Intre timp, se spala prazul si se taie inele.
  3. Se toaca mararul.
  4. Intr-o ceasca se amesteca smantana, branza de vaci, prazul, mararul, sarea si piperul.
  5. Se toarna sosul peste cartofii copti.

Cartofi cu carne tocata

Reteta pentru cartofi cu carne tocata, ketchup si smantana.

Ingrediente:

  • Cartofi… 500g
  • Sare
  • Ceapa … 2 buc.
  • Ulei de floarea-soarelui … 1 lingura
  • Unt … 1 lingura
  • Carne tocata … 500g
  • Piper rosu macinat
  • Ketchup … 3 linguri
  • Cimbru
  • Smantana… 2 linguri

Mod de preparare:

  1. Se curata cartofii, se spala si se taie. Se lasa la fiert timp de 15 minute, apoi se scurg.
  2. Se taie ceapa bucatele.
  3. Intr-o tigaie, se incalzeste ulei si unt. Se adauga cartofii si ceapa si se lasa sa se prajeasca timp de cateva minute. Se scot apoi din tigaie.
  4. In tigaie se adauga carnea tocata si se lasa sa se rumeneasca. Se adauga sare, piper rosu si ketchup. Se adauga 2 dl de apa si se lasa sa dea in clocot.
  5. Se adauga cimbrul, cartofii si ceapa. Se lasa pe foc inca 10 minute, apoi se toarna smantana.

Cartofi copti cu branza Cartofi 2

Reteta pentru cartofi copti cu branza, smantana si oua.

Ingrediente:

  • Cartofi … 1kg
  • Unt … 50g
  • Ou de gaina … 2
  • Smantana … 2dl
  • Sare
  • Branza Gouda… 150g

Mod de preparare:

  1. Se spala bine cartofii si se fierb in apa cu sare.
  2. Se decojesc si se taie felii.
  3. Se unge o tava cu unt.
  4. Se adauga jumatate din cantitatea de cartofi.
  5. Se bat ouale, se adauga smantana si sarea. Se amesteca bine. Se rade branza si se adauga 2/3 din cantitatea de branza peste ouale batute.
  6. Se toarna jumatate din acest amestec peste cartofi si se acopera cu restul cartofilor. La final, se adauga restul amestecului.
  7. Se lasa la cuptorul incalzit la 180° C timp de 25 minute. Cand sunt aproape gata, se presara restul de branza peste cartofi.

You might also like More from author

Comments are closed.