Reteta zilei: Ardei umpluti – varianta de vara

In mod traditional, ardeii umpluti se fac folosind carne grasa. Eram, si eu, convins de „axioma” ca ardeii umpluti doar asa sunt gustosi – asta pana intr-o norocoasa zi in care am incercat ardei umpluti cu muschi slab de manzat. Ei bine, a fost dragoste la prima vedere! Din acea zi nici n-am mai vrut ardeii umpluti altfel.
Cum poti prepara niste ardei umpluti dietetici, si totusi ametitor de gustosi? Secretul sta (si de aceasta data) in condimente.

Ingrediente ardei umpluti – varianta de vara:
– ½ kg muschi de4 manzat fara grasime;
– 400 grame de orez;
– 25 de ardei grasi medii;
– 2 cepe mari;
– 5-6 rosii;
– ½ litru de bulion;
– 2 linguri de ulei;
– cateva frunze verzi de telina, oregano, boia iute si dulce in parti egale (cam jumatate de lingura din fiecare), piper negru macinat, sare.

Iata cum gatiti aceasta reteta de ardei umpluti:
Taiati ceapa fin si caliti-o in ulei cu boia.
Curatati orezul (daca trebuie) si spalati-l bine, sa nu se mai recunoasca un bob cu altul.
Adaugati orezul la carnea tocata. Puneti si condimentele, inclusiv putina frunza de telina taiata marunt. Amestecati sarguincios, pana se cunosc bine toate ingredientele intre ele.
Spalati ardeii, taiati-i la baza, curatati-i de samburi si umpleti-i. Nu aruncati din ce ati taiat decat codita: pulpa o veti folosi imediat. Apasati putin umplutura, apoi faceti in centrul ei o gaura folosind coada unei lingurite (ca sa fiarba mai bine).
Taiati rosiile rondele si acoperiti cu ele ardeii umpluti. Intindeti pe fundul oalei un pat din frunze de telina si resturile taiate de la ardei.
Asezati apoi ardeii; rosiile in plus imprastiati-le peste ardei (taiate de preferinta in cubulete). Puneti apa, bulionul si inca putina sare in apa (ardeii trebuie sa fie acoperiti de zeama).
Puneti deasupra ardeilor o farfurie si acoperiti vasul cu un capac. Fierbeti la foc mic.

Serviti ardeii calzi, cu putina smantana.

Pofta Buna!

Liviu Deculescu

You might also like More from author

Comments are closed.