Recomandări pentru valorificarea produselor alimentare ale micilor producători

DSCN6338O pondere importanta de produse alimentare de origine animala si nonanimala, care asigura piata de consum, sunt produse si comercializate de micii producători agricoli, organizati ca persoane fizice sau juridice si care au ca îndeletnicire creşterea animalelor sau cultivarea pământului, se arata într-un comunicat al Colegiul  Medicilor Veterinari Filiala Sibiu.

Aceste activităţi sunt sprijinite de autorităţiile judeţene şi locale prin asigurarea cadrului instituţional şi juridic respectiv, organizarea de pieţe volante, modernizarea pieţelor agroalimentare existente, organizarea de târguri, de manifestări culturale tradiţionale, prin acordarea unor resurse financiare ca subvenţii, premii, sau alte taxe subvenţionate.

De asemenea, un sprijin important îl acordă serviciile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor prin:

  • Implementarea programelor de supraveghere, control şi eradicare a bolilor la animale şi a bolilor ce se pot transmite de la animale la om;
  • Monitorizarea şi verificarea obiectivelor din sectorul alimentar şi a micilor producători pentru înregistrarea şi pentru funcţionarea acestora in condiţiile legii;
  • Acordarea de asistenţă şi consultanţă de specialitate autorităţiilor locale care organizează periodic târguri sau manifestări tradiţionale;
  • Promovarea produselor cu specific tradiţional prin identificarea producătorilor cu astfel de activităţi, asigurarea asistenţei de specialitate şi acordarea serviciilor de consultanţă pentru încadrarea în parametrii tehnologici şi de calitate a acestora;
  • Creşterea respectului faţă de consumator prin supravegherea şi controlul permanent a spaţiilor unde se produc, procesează, depozitează, transportă, şi comercializează produse alimentare destinate consumului uman.

Pentru prevenirea apariţiei unor toxiinfecţii alimentare datorate producerii, depozitării, transportului şi valorificării unor astfel de produse în alte condiţii decât cele stabilite prin legislaţia din domeniu, având în vedere şi faptul că suntem în plin sezon estival cu temperaturi în mediul ambiant ridicate, producătorii agricoli care oferă produse alimentare pentru consum uman au o serie de obligaţii şi anume:

  • Să solicite la D.S.V.S.A. judeţeană, emiterea documentului de înregistrare, pentru vânzare directă sau, dupa caz, de vânzare cu amănuntul, documente care stabilesc:

•    numele producătorului, precedat de iniţialele V.D. (vânzare directă) sau V.A. (vânzare cu amănuntul);
•    sortimentele şi cantitatea de produse care se valorifică;
•    locul de comercializare şi aria de distribuţie;

  • Să posede pe lângă documentul de înregistrare sanitară veterinară eliberat de D.S.V.S.A. judeţeană:

•    actul de indentitate;
•    atestatul de producător şi carnetul de comercializare a produselor agricole;
•    carnet de sănătate personală;
•    fişa de sănătate a animalelor vizată de medicul veterinar din localitate;

  • Să aplice toate măsurile necesare pentru evitarea oricărui risc de contaminare a produselor de origine animală în timpul obţinerii şi comercializării;
  • Produsele primare de origine animală să provină de la animale, păsări sau familii de albine sănătoase şi să fie manipulate numai de către persoane sănătoase;
  • Sacrificarea animalelor în scopul comercializării cărnii sau produselor rezultate, pentru consum public se va efectua numai în abatoare autorizate sanitar veterinar însoţite de:

•    paşaport pentru specia bovină;
•    certificat sanitar veterinar;
•    document de mişcare a animalului de la exploataţia de origine, la abator;
•    document pentru lanţul alimentar;

  • Produsele alimentaresă nu fie falsificate sau să prezinte modificări anormale ale aspectului /culorii, mirosului, gustului ori consistenţei;
  • Produsele să fie transportate în ambalaje şi mijloace de transport autorizate şi igienizate;
  • Să afluiască periodic probe din materile prime şi produsele finite la laboratorul D.S.V.S.A. judeţean pentru expertizarea calităţii şi salubrităţii acestora.
  • Produsele să fie identificate prin etichete pe care sunt înscrise menţiuni referitoare la producător, denumirea produsului, data obţinerii, condiţii de păstrare şi după caz orice alte date necesare informării consumatorului; eticheta se aplică pe ambalajul tradiţional, sticla pentru laptele crud, cutii de plastic sau putini, pentru brânzeturi;
  • Comercializarea produselor alimentare numai în locuri sau spaţii autorizate sanitar veterinar, cu respectarea regulilor de igienă şi temperatură în zonele de depozitare şi expunere.
  • Pentru produsele tradiţionale să posede certificatul de atestare prin care acestea sunt înregistrate la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
  • În cazul apariţiei unor situaţii deosebite să fie sesizat personalul sanitar veterinar din localitate sau la sediul D.S.V.S.A. judeţeană pentru a se întervenii operativ şi eficient.

Colegiul  Medicilor Veterinari Filiala Sibiu consideră că există premiza ca prin acţiunea comună a serviciilor veterinare cu alte autorităţi judeţene şi locale, implicate, să fie asigurat cadrul legal pentru a preveni sau elimina, după caz, acele situaţii care pot pune în pericol sănătatea populaţiei, ca urmare a consumului de produse alimentare, oferite de micii producători agricoli.
Dr. Penţea Ioan – Secretar Executiv al Colegiului Medicilor Veterinari din Judeţul Sibiu

You might also like More from author

Comments are closed.