Profita de rosii in sezonul cald! 6 Beneficii Majore pe care rosiile ti le aduc

Rosii1) Rosii versus afectiuni cardiace
Rosiile reprezinta, prin excelenta, fructul inimii (folosit de noi ca si leguma)!
Ele contin 3 dintre cei mai fideli si mai puternici protectori ai inimii: licopen, potasiu, vitamina C. Sa ii luam pe rand, in aceasta ordine:
Licopenul
V-ati intrebat de unde vine culoarea rosiilor (vorbim despre cele de culoare rosie)? Aceasta este data de licopen – un antioxidant puternic din categoria pigmentilor. Rosiile si pepenele rosu reprezinta cele mai bune surse comune de licopen.
Vitamina C: cu 14 mg de vitamina C la 100 g de rosii (de 3 ori mai putin decat in portocale), aceste fructe – folosite in alimentatie ca si legume – sunt o sursa importanta de vitamina C pe perioada verii.


Licopenul si vitamina C au un rol deosebit de important in regenerarea celulara si, in mod special, mentin tineretea inimii si a arterelor.
Potasiul:
concentratia de potasiu din rosii se ridica la 240 mg/100 de grame (si nu este departe de cea a bananelor – 360 mg/100 de grame). Potasiul sustine activitatea cardiaca si reduce tensiunea arteriala.

2) Rosii versus cancer
Proprietatile anticancerigene ale rosiilor sunt conferite (in principal) tot de licopen si vitamina C. Licopenul actioneaza ca una dintre cele mai eficiente substante din natura in prevenirea diverselor forme de cancer.

3) Rosii versus diabet
Indicele glicemic al rosiilor este foarte scazut: 30. Datorita faptului ca sunt bine echilibrate electrolitic si aromate, rosiile contribuie la reducerea mai rapida a senzatiei de foame. De asemenea, vitamina C are si rol de reglare a nivelului glicemiei. Nu in ultimul rand, rosiile sunt bogate in apa si in fibre.

4) Rosii versus imbatranire
Lucrurile stau simplu: vitamina C si licopenul au, printre antioxidanti, un statut de „mari vedete”. In plus, cantitatea de provitamina A din rosii nu este nici ea de neglijat.

5) Rosii versus obezitate
Rosiile contin doar 20 de calorii la 100 de grame si, dupa cum spuneam, consumarea lor grabeste instalarea satietatii. Deoarece concentratia de proteine este (ca in majoritatea legumelor) foarte redusa, rosiile merita consumate alaturi de o sursa bune de proteine (cas sau carne).
Datorita continutului mare de apa, fibrelor, vitaminei C si zaharurilor din compozitia lor, rosiile au un important efect detoxifiant.

6) Rosiile ca mineralizant general
Potasiul nu este nicidecum singurul mineral din rosii. Rosiile contin un complex bogat si destul de echilibrat de saruri minerale, complex care contribuie major la echilibrul mineral al organismului.

You might also like More from author

Comments are closed.