PRODUSUL MONTAN, GARANTAT CU ETICHETE ȘI CONTROALE

Comerciantii care vand produse montane, vor fi mai des controlati de inspectorii directiilor agricole. Daca sunt gasite nereguli, acest drept poate fi retras, iar o noua autorizatie se poate obtine abia dupa minimun 2 ani.

Inspectorii din cadrul directiilor agricole judetene si-au propus sa intensifice controalele la firmele care isi vand marfa cu eticheta “ produs motan”. Comerciantii vor fi anunati cu minimum 10 zile inainte, interval in care sunt obligati sa trimita actele solicitate, dar nu mai tarziu de a 7-a zi. Odata ajunsi la firma, comisarii vor avea drept de acces in sectia de productie. In cazul in care acest drept le este retras, nu vor mai putea depune acte pentru a obtine o noua autorizatie decat dupa minimum 2 ani. Noile reguli au fost aprobate de autoritati si sunt valabile incepand cu saptamana aceasta.

Pentru etichetarea produselor provenite din zona montana, agricultorii trebuie sa respecte o serie de conditii, mentionate in caietul de sarcini, acestea reprezentand o garantie ce atesta provenienta din zona de munte.Astfel, marfa va putea fi distinsa pe piata ca avand origine certificata. Mai exact, etichetarea alimentelor cu aceasta mentiune se poate aplica doar produselor obtinute din animale crescute cel putin doua treimi din viata in arealul montan si ale caror produse sunt prelucrate in aceeasi zona. La productia vegetala se poate aplica mentiunea doar daca acestea sunt cultivate la munte, iar daca se utilizeaza zahar, acesta nu trebuie sa detina o pondere mai mare de 50% din greutatea ingredientului.

You might also like More from author

Comments are closed.