PRODUCȚIA DE MIERE DE SALCÂM COMPROMISĂ ÎN PROPORȚIE DE 70% ÎNTR-UN JUDEȚ AL ȚĂRII

Producţia de miere de salcâm este compromisă în proporţie de peste 70% din cauză că vremea friguroasă din această primăvară a afectat florile, iar albinele nu au avut ce să culeagă, cu excepţia situaţiilor în care apicultorii au reuşit să se deplaseze în pastoral la pădurile din partea de sud a ţării, unde a fost mai cald.

AGRO TV, PLATFORMA MEDIA NUMĂRUL 1 ÎN PRESA AGRICOLĂ. PESTE 4.000.000 DE TELESPECTATORI URMĂRESC ZILNIC AGRO TV

„Primăvara acestui an a fost dezastruoasă. Salcâmul este calamitat anul acesta. Chiar dacă ziua este cald, noaptea este frig, iar florile nu secretă nectar pentru a fi cules de albine. Apreciez că aproximativ 70-80% din producţia de miere din floare de salcâm a fost compromisă de condiţiile meteo”, a declarat vicepreşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine (ACA) Hunedoara, Iosif Korb.

AGROTRANZACTII.RO, SITE-UL DE UNDE CUMPERI SAU VINZI UTILAJE AGRICOLE LA CELE MAI BUNE PREȚURI
Potrivit acestuia, problemele apicultorilor sunt mult mai mari, deoarece mai mult de 30% din familiile de albine au murit în timpul iernii din cauza unui parazit care nu a putut fi tratat la timp, în toamnă.

AGRO-TV.RO ȘI-A TRIPLAT AUDIENȚA ÎN PRIMUL TRIMESTRU DIN 2017

De asemenea, gerul de afară a slăbit stupinele, pierderile cele mai mari fiind suferite de apicultorii care nu au avut suficientă hrană în stupi în timpul perioadei friguroase şi nici nu au reuşit să plece în pastoral.

„Stupii care sunt pe vatră aproape că mor de foame dacă nu le dai de mâncare. La pădurile de salcâm de la Dunăre s-au dus cu stupii, la cules, puţini apicultori, pentru că nu mai sunt dispuşi să rişte. Nu sunt ajutaţi de nimeni”, a apreciat Korb.

Vicepreşedintele ACA Hunedoara a estimat că, în aceste condiţii, este nevoie de sprijin real din partea Ministerului Agriculturii pentru ca apicultorii să poată trece peste momentele dificile.

„Anul trecut ni s-a promis un ajutor de minimis în valoare de 50 de lei pe familia de albine, care apoi s-a redus la 15 lei şi până la urmă nu s-a mai dat deloc”, a afirmat reprezentantul apicultorilor hunedoreni.

Pe de altă parte, apicultorii nu exclud o creştere a preţului mierii cu 10-20% în acest an.

Vicepreşedintele ACA Hunedoara a precizat însă că preţul nu poate depăşi un anumit prag pentru că altfel stuparii vor rămâne cu marfa nevândută şi se va favoriza importul de miere slabă calitate.

„Măcar să scrie pe borcan de unde provine mierea. Ar fi corect faţă de consumatori. Dar, din păcate, nici acest lucru nu se întâmplă”, a conchis vicepreşedintele ACA Hunedoara, potrivit AGERPRES.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole