Potential cancerigen, Infertilitate, Alergii. Ce solutii ai?

MuraturiDiscutam despre conservantii sub forma de prafuri pe care ii gasesti in magazine si care te ajuta sa conservi perfect legumele si fructele pe care le pui la borcan.
Din nefericire insa, nu la fel de bine te ajuta aceste prafuri sa iti conservi… propria sanatate si viata!

Potrivit unor specialisti in domeniul aditivilor alimentari, acesti conservanti au potential cancerigen, cresc riscul de infertilitate si pot sa provoace alergii.

Multe dintre alimentele pe care le gasim in comert sunt pline de conservanti periculosi, insa prafurile pentru muraturi au o capacitate toxica ridicata, deoarece sunt destinate conservarii unor produse foarte perisabile.

 

Alternativa cea mai eficienta sub aspectul puterii de conservare si, in acelasi timp, naturala si sanatoasa este reprezentata de „banalul” hrean. La un borcan de 800 ai nevoie de numai un sfert sau o treime dintr-o radacina (in functie de marimea ei). Hreanul trebuie taiat in felii mai fine pentru ca efectul de conservare sa fie maxim. Aceasta planta pastreaza pentru multa vreme muraturile la fel de tari ca in momentul in care le-ai pus la borcan. In plus, mucegaiul nu se poate dezvolta in prezenta hreanului.

Avem la indemana si alti conservanti naturali destul de eficienti si fara efecte nocive asupra sanatatii: mustarul boabe, piperul boabe, usturoiul, telina, mararul uscat.

Vrei muraturi gustoase si care sa tina? Nu ai nevoie de prafurile la plicuri! Este de ajuns sa pui apa, sare si condimente naturale, iar conservele vor fi bune si la Primavara.

Folosind doar condimente naturale, durata de pastrare poate fi crescuta si mai mult daca ai la dispozitie un loc mai racoros (spre exemplu, daca locuiesti la bloc, un balcon deschis sau – si mai bine – un spatiu la subsol). (Un astfel de spatiu nu este insa necesar daca dozele de conservanti naturali sunt suficiente si daca muraturile sunt destinate a fi consumate pana la finele Primaverii.)

You might also like More from author

Comments are closed.