Peste 6.300 de controale ANSVSA în unitățile din industria alimentară

alimentesuper

În perioada 26 aprilie 2013 – 23 mai 2013, direcţiile judeţene sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi a Municipiului Bucureşti au continuat activităţile de control în unităţile din industria agroalimentară.

S-au efectuat 6.335 de controale în unităţi care-şi desfăşoară activitatea în domenii de activitate precum : fabricarea produselor de morărit, a pâinii şi a produselor de patiserie, a băuturilor răcoritoare şi alcoolice, a altor produse alimentare precum şi unităţi de depozitare pentru produse alimentare, seminţe, legume şi fructe.

Neregulile constatate au fost sancţionate prin aplicare unui număr de 96 de amenzi contravenţionale, în valoare totală de 106.400 de lei şi prin acordarea a 125 de avertismente.

Pentru neconformităţile constatate au fost acordate amenzi în următoarele judeţe:

Bacău, 2400 lei – manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare, condiţii de igienă şi depozitare a produselor alimentare necorespunzătoare;

Bistriţa – Năsăud, 11600 lei – manipularea neigienică a produselor alimentare, lipsă echipament de protecţie sanitară, stare de sănătate neatestată, comercializarea produselor alimentare în spaţii neaprobate sanitar veterinar, lipsă dezinfectanţi;

Botoşani, 600 lei – manipulare necorespunzătoare a produselor alimentare;

Bucureşti, 9.200 lei – încălcarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind demonstrarea trasabilităţii produselor, nu s-a notificat D.S.V.S.A. Bucureşti privind sosirea transportului din comerţul intracomunitar a produselor alimentare de origine nonanimală, nerespectarea normelor stabilite privind întreţinerea spaţiilor de prelucrare, depozitare şi de valorificare a produselor alimentare, precum şi a instalaţiilor, utilajelor şi a ustensilelor de lucru folosite;

Buzău, 5.000 lei – neîntreţinerea igienică a spaţiilor depozitare şi producţie;

Caraş-Severin, 1.200 lei – prezenţa de mucegai în spaţiul de depozitare materie primă;

Călăraşi, 600 lei – depozitare necorespunzătoare;

– Cluj, 20.700 lei – etichetare necorespunzătoare, neîntreţinere spaţii, depozitare şi manipulare necorespunzătoare, ustensile neîntreţinute;

Dâmboviţa, 4.600 lei – depozitare necorespunzătoare a produselor alimentare;

Galaţi, 7.200 lei – depozitare necorespunzătoare, funcţionare în spaţii neautorizate;

Gorj, 5.000 lei – depozitarea produselor alimentare vrac în vecinătatea detergenţilor, comercializarea alimentelor către consumatorul final dintr-un spaţiu neaprobat sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, lipsa mănuşilor la manipularea alimentelor, depozitare direct pe paviment, depozitare necorespunzătoare, utilizarea unor ustensile de lucru neigienizate;

– Harghita, 2.000 lei – comercializare, depozitare necorespunzătoare;

Ilfov, 2.100 lei – proceduri incomplete, nerespectarea trasabilităţii;

Maramureş, 2.600 lei – etichetare necorespunzătoare;

Mehedinţi, 600 lei – încălcarea normelor privind manipularea produselor alimentare;

Olt, 3.200 lei – manipulare necorespunzătoare produse alimentare, ustensile necorespunzătoare;

Prahova, 10.800 lei – produse depozitate necorespunzător, comercializare în spaţii neînregistrate sanitar veterinar, lipsă echipament de protecţie, carnete de sănătate neavizate, neanunţarea începerii activităţii;

Satu – Mare, 1.200 lei – condiţii de igienă necorespunzătoare;

Sibiu, 600 lei – produse alimentare depozitate necorespunzător;

Sălaj, 1.200 lei – igienă necorespunzătoare;

Teleorman, 600 lei – pereţii din spaţiul de ambalare prezintă exfolieri, pardoselile din spaţiul de măcinare şi ambalare prezintă degradări, pereţi neigienizaţi, uşa de acces în spaţiul de ambalare făină nu este etanşă;

Timiş, 2.600 lei – manipulare necorespunzătoare a alimentelor;

Vaslui, 1.800 lei – depozitare necorespunzătoare a produselor alimentare, neîntreţinerea spaţiilor destinate comercializării produselor alimentare;

Vâlcea, 9.000 lei – comercializare în spaţii necorespunzătoare, depozitare necorespunzătoare şi întreţinere neigienică a spaţiilor de lucru;

De asemenea, în cadrul controalelor în unităţile din industria agroalimentară s-au prelevat probe, conform procedurilor şi Programului de supraveghere şi control pe anul 2012, urmărindu-se prezenţa şi încadrarea în valorile maxime admise a pesticidelor, contaminanţilor, aditivilor şi substanţelor interzise, precum şi teste de sanitaţie necesare analizei gradului de igienă, probe transmise spre analiză laboratoarelor arondate.

You might also like More from author

Comments are closed.