Muzeul Național al Agriculturii de la Slobozia

muzeuagriculturiiMuzeul Național al Agriculturii, un muzeu mai puțin obișnuit și singurul de acest fel din România, este amplasat la intrarea dinspre Urziceni a municipiului Slobozia, în județul Ialomița și este înconjurat de unul dintre cele mai frumoase parcuri din localitate.

Are ca obiect de activitate istoria agriculturii, antropologia agrară și arheologia industrială specifică de pe tot cuprinsul țării. Fiecare obiect expus în muzeu este înțeles ca parte a unui context istoric, economic, social, cultural, religios, și este readus la viață printr-o mare diversitate de procedee și tehnici muzeologice.

Înființat în 1990 prin Decizia Prefecturii Județului Ialomița nr. 176 sub denumirea de Muzeul Agriculturii Române, a fost deschis oficial la 25 Martie 1996, la inițiativa fostului director Răzvan Ciucă — coordonator al muzeului în perioada 1990 — 2011.

Din decembrie 2002, Muzeul Agriculturii Române a devenit Muzeul Național al Agriculturii și are în patrimoniu pe lângă clădirea principală destinată expozițiilor, un parc și multiple anexe: Biserica de lemn ”Poiana”; Ferma model Perieți; Unități în aer liber; Colecții reprezentative; Arhiva științifică și documentară; Fondul bibliotecii.

Situată în curtea muzeului Biserica de lemn ”Poiana” este un monument istoric și de arhitectură ce datează din anul 1737.

Ferma model Perieți este monument de istorie agrară, cea mai mare fermă producătoare de semințe de legume și flori din Europa de răsărit în prima jumătate a secolului XX. A intrat în componența muzeului, în primăvara anului 2005, prin donația inginerului Ileana Stoianovici la inițiativa directorului de atunci Răzvan Ciucă. Obiectivul constituie una dintre prioritățile muzeului, cuprinzând o suprafață de 5,4 ha și 18 clădiri printre care un conac, magazii, grajduri, turn de apă.

Printre Unitățile în aer liber amintim: un hambar (1869); cuptoare tradiționale de copt pâine; colaci de fântână (1853, 1937); însemne funerare (1889, 1877); o casă de gospodar (început de secol XX); o instalație complexă cuprinzând moară cu pietre (1935) și piuă pentru finisat postavul, acționate prin motor ”DEUTZ” (1912) de la Dănicei, județul Vâlcea.

Din Colecțiile reprezentative fac parte peste 13.300 de piese, printre care: unelte, mașini agricole și instalații de arheologie industrială; mijloace de transport (vagoane, căruțe); bunuri cu valoare etnografică (unelte, obiecte de uz casnic, mobilier, ceramică, textile, îmbrăcăminte, piese de harnașament, obiecte de cult, măști, fotografii); bunuri istorice și documente (obiecte, documente scrise și iconografice importante pentru agricultura românească, medalii, decorațiuni, patente); bunuri cu semnificații artistice și religioase (opere de artă, obiecte de cult).

O secțiune aparte este ”Casa Pâinii” unde perspectiva antropologică se întâlnește cu cea estetică. Aici vizitatorii pot afla informații despre construcția cuptoarelor de pâine din Bărăgan dar și rețete culinare.

Parcul care înconjoară muzeul are o suprafață de 17.000 mp și cuprinde peste 55 de specii dendrologice. Amenajarea lui a început în anul 2000, atunci când a fost adusă biserica de lemn, continuând și astăzi prin îmbogățirea cu diverse specii dendrologice. Aleile dalate din piatră de râu sporesc rusticitatea locului, iar parcul în ansamblu pune în valoare complexul muzeal vizitat atât de turiști români, cât mai ales de străini. (Sursa: AGERPRES)

You might also like More from author

Comments are closed.