Marinela Petran (APPTA): Costurile de certificare pentru o simplă brutărie ajung la 1500 de euro

marinela_petranÎn România, numărul produselor tradiționale a scăzut drastic după schimbarea legilor, iar atestări europene are un singur produs, ceea ce este foarte puțin în comparație cu ce oferă alte state europene.

Una dintre cauzele pentru care producătorii români se tem de certificări este legată de costurile prea mari pe care asemenea demersuri le presupun.

„Pentru a avea un produs tradițional este nevoie de un studiu care costă.De asemenea e nevoie de certificări specifice. Doar pentru o simplă brutărie suma cerută este de 1.500, dar pentru a obține toate certificările trebuie ca fiecare element în parte, din lanțul de producție, să fie certificat, iar costurile pentru certificare depășesc 3000 de euro”, a apreciat Petran, care se străduiește să obțină certificările naționale pentru Pâinea de Pecica, mai întâi, apoi pentru Salamul de Nădlac, Plăcinta întinsă de Turnu și Ceapa de Vingu, pentru care se încearcă obținerea unei atestări de indicație geografică protejată (IGP).

 

 

You might also like More from author

Comments are closed.