Mancarea gatita, mai saraca in nutrienti?

Viata noastra ar fi practic de neconceput in lipsa alimentelor preparate. Acesta este unul dintre lucrurile de baza care ne deosebeste de oamenii primitivi si de celelalte specii de pe Pamant. Dorinta de a obtine produse care sa se remarce prin gust si savoare a aparut foarte recent.  Astazi nu mai este nicio taina: mancarea gatita ne ajuta sa digeram fara sa risipim o cantitate foarte mare de energie. Gatirea cu ajutorul focului fragezeste fibrele de celuloza si carnea cruda, pe care dintii si sucurile participante la digestie nu le-ar putea „marunti”.

 

Toate bune pana cand nutritionistii aduc vorba despre valoarea nutritiva a alimentelor preparate si nepreparate. Cat de frecvent auziti faptul ca procesul de gatire distruge vitaminele si mineralele? Este o opinie generalizata, care nu se adevereste insa in toate situatiile.

Mancarea gatita ar putea fi uneori mai saraca in nutrienti doar pentru ca nu avem simtul raspunderii fata de noi insine. De exemplu, nu este nevoie sa prajim ceapa in ulei pana sfaraie la propriu si isi schimba culoarea, este suficient daca o calim putin.  

Pe de alta parte, temperatura crescuta nu are un impact pozitiv asupra valorii nutritive a alimentelor in general. Prejelile sunt adevarate rezervoare de radicali liberi, prin prisma uleiului care atinge temperaturi insemnate. 

Un studiu efectuat de University of Arkansas a indicat insa ca in cazul morcovului lucrurile stau pe dos: acesta capata mai multe calitati prin gatire decat in stare proaspata. Si spre bucuria noastra a tuturor, el nu ar fi singurul.

Potrivit unui alt raport din anul 2008, consemnat in Journal of Agriculture and Food Chemistry, prin fierbere, antioxidantii ar putea fi mai bine conservati si mai activi in morcovii, spanacul, varza, conopida si ciupercile gatite. 

Concluzionand, mancarea gatita poate fi la randu-i nutritiva intocmai ca elementele constituente, daca se are in vedere evitarea prajelilor in favoarea unor metode mai ecologice de preparare (aburire, fierbere).

Sursa: http://www.gradinamea.ro/Mancarea_gatita__mai_saraca_in_nutrientiA_9171_580_1.html

You might also like More from author

Comments are closed.