Mâncăm mere otrăvite … susţin specialiştii care au analizat compoziţia chimică a mai multor vegetale

Basmul Albei ca Zăpada, frumoasa prinţesă care cade într-un somn adânc după ce muşcă dintr-un măr otrăvit, nu mai e un simplu basm. Merele, cele mai populare fructe, se regăsesc, conform unui studiu recent, în fruntea listei de vegetale pline de pesticide. Cartofii, salata verde, spanacul, strugurii şi nectarinele sunt şi ele pe listă, aşa că e puţin probabil ca atunci când faci piaţa în sacoşa ta de cumpărături să nu se regăsească vreun fruct sau vreo legumă contaminată.

 

Organizaţia non-guvernamentală Environmental Working Group, din SUA, a dat publicităţii zilele trecute un clasament al vegetalelor care conţin cele mai multe pesticide, dar şi un tabel al celor ce conţin cele mai puţine substanţe periculoase. În primul, cel al fructelor şi legumelor ce “mustesc” de otrăvuri, se află, în ordine, merele, ţelina, ardeiul gras, piersicile, căpşunele, nectarinele, strugurii, spanacul, salata verde, castraveţii, afinele şi cartofii.

Dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) din Bucureşti, a confirmat că acestea sunt cele mai tratate vegetale şi, prin urmare, cele mai periculoase pentru organismul uman. “Cele mai nocive fructe sunt cele tratate de mai multe ori pe an, cum sunt, de pildă, merele sau piersicile, care suferă cel puţin 20 de tratamente cu pesticide în 12 luni. Totodată, verdeţurile precum spanacul sau salata verde sunt pline de substanţe nocive, pentru că frunzele acestora reţin foarte multe pesticide. La fel de periculoase sunt şi rădăcinoasele, cum e ţelina, care se dezvoltă în pământ şi reţine multe reziduuri din pesticide, dar şi nitraţi. Cât despre afine, castraveţi, struguri sau cartofi, acestea sunt vegetale perisabile, care nu prea rezistă la boli şi la dăunători, aşa că sunt şi ele tratate cu multe substanţe”, ne-a explicat dr. Mencinicopschi.

La polul opus se află 14 fructe şi legume sărace în pesticide: ceapa, ananasul, avocado, varza, mazărea, sparanghelul, mango, vinetele, kiwi, pepenele galben şi cel roşu, grepfrutul, ciupercile şi cartofii dulci. “Aceste vegetale sunt mult mai rezistente prin construcţie şi pot lupta foarte bine cu bolile şi dăunătorii şi de aceea producătorii folosesc mai puţine substanţe periculoase în tratarea lor”, ne-a explicat Gheorghe Mencinicopschi.

Ce sunt pesticidele

“Pesticidele sunt substanţe chimice de sinteză folosite în lupta cu bolile şi cu dăunătorii care afectează recoltele. Producătorii le folosesc pentru a se feri de pagube. Din păcate însă, din neglijenţă, aceste substanţe sunt utilizate necorespunzător în toată lumea, în sensul că nu se respectă normele şi limitele sau concentraţiile recomandate”, spune dr. Mencinicopschi.

Iată cum ne afectează sănătatea

Potrivit dr. Mencinicopschi, pesticidele sunt perturbatori hormonali şi pot duce la infertilitate (mai ales masculină), la obezitate, la declanşarea timpurie a pubertăţii la fete, la toxicitate hepatică, blocaj renal ori afecţiuni ale tiroidei, dar şi la boli extrem de grave, cum sunt cancerele hormonodependente. Cele mai frecvente cancere provocate de pesticide sunt cel de sân şi cel de testicule.

Nu se pot înlătura prin spălare ori prin preparare termică

Din păcate, pesticidele nu pot fi “omorâte” prin prepararea termică a fructelor şi legumelor. “Pesticidele sunt atât de rezistente, încât rămân în pământul unde s-au folosit chiar şi 150 de ani. Nu se elimină prin fierbere sau prin altă modalitate de preparare termică, nici prin spălarea ori curăţarea vegetalelor. Asta nu înseamnă însă că nu trebuie să spălăm fructele şi legumele înainte să le consumăm”, ne-a mai spus specialistul.

Nici nu mai ştii ce să cumperi… Marfa românească, mai toxică decât cea din import?

Până mai ieri, aveam siguranţa că dacă luăm fructe şi legume de la ţărani vom fi feriţi de pesticide. Dr. Mencinicopschi trage însă un semnal de alarmă: mulţi dintre producătorii autohtoni nu ştiu ce cantitate de pesticide trebuie să folosească şi “scaldă” culturile în otrăvuri!

“Multe studii au arătat că legumele şi fructele autohtone au o concentraţie mai mare de pesticide decât cele din import. Se întâmplă asta pentru că mulţi ţărani nu ştiu să folosească aceste substanţe. În plus, noi nici nu prea avem ingineri care să se priceapă în acest domeniu. Sfatul meu e să vă cultivaţi singuri fructele şi legumele, dacă aveţi această posibilitate, iar dacă nu, să cumpăraţi numai produse importate din Uniunea Europeană, nu din afara ei. În spaţiul comunitar, legislaţia este mai riguroasă şi se respectă într-o oarecare măsură concentraţiile de pesticide, sunt mult mai controlate decât în alte ţări”, susţine specialistul.

În afară de România, iată ce ţări mai sunt în Uniunea Europeană: Germania, Franţa, Marea Britanie, Italia, Spania, Polonia, Olanda, Grecia, Portugalia, Belgia, Cehia, Ungaria, Suedia, Austria, Bulgaria, Danemarca, Slovacia, Finlanda, Irlanda, Lituania, Letonia, Estonia, Slovenia, Cipru, Luxemburg, Malta.

Cele mai nocive

  • Mere
  • Ţelină
  • Ardei gras
  • Piersici
  • Căpşune
  • Nectarine
  • Struguri
  • Spanac
  • Salată verde
  • Castraveţi
  • Afine
  • Cartofi

Cele mai puţin nocive

  • Ceapă
  • Ananas
  • Avocado
  • Varză
  • Mazăre
  • Sparanghel
  • Mango
  • Vinete
  • Kiwi
  • Pepene galben
  • Cartofi dulci
  • Grepfrut
  • Pepene roşu
  • Ciuperci

You might also like More from author

Comments are closed.