La money.ro despre toxinele din mancare

Toxinele din mancare sunt inevitabile si chiar necesare. Desi exista mai multe categorii de toxine in mancare, preocuparea noastra este spre evitarea celor puse de “mana omului”, in special prin procesari si prepararea alimentelor.  O parte din ele au chiar efecte benefice in cantitati mici (substante utile cu prag de toxicitate scazut sau prin inducerea unor adaptari epigenetice).


Iata si cateva exemple foarte simple, cu alimente care par “in regula” dar care ascund pericole. Exista si alimente ultra-procesate, care contin nenumarate toxine si pe care este bine sa le evitam cu totul.

In general, toate alimentele ultraprocesate sunt periculoase. Chiar si alimentele de baza intra in aceasta categorie. Faina, zaharul, uleiurile- in cantitati mici pot fi incluse intr-o dieta sanatoasa, dar in dieta omului modern ele se afla intr-o proportie atat de mare incat nu mai este loc pentru alimentele sanatoase.

Painea- contine lectine si gluten (o proteina cu efect alergenic si psihotrop)- in mod natural. Coaja de paine are produsi ai reactiei Maillard, cu potential cancerigen si neurotoxic (ex. acrilamida). Urmele de pesticide sunt si ele prezente.

Mezelurile- pe langa concentrarea poluantilor din furaje, prezenti in carnea industriala avem si aditivii alimentari.

Lactatele industriale au un profil diferit de cele obtinute prin pasunatul rumegatoarelor, apoi se adauga omogenizarea si pasteurizarea- cu riscuri pentru ficat si aparatul cardiovascular.

Untul de arahide: aflatoxina (produsa de mucegai, una dintre cele mai toxice substante) nu se distruge complet prin prajire, iar adaugarea de ulei de seminte de bumbac poate induce sterilitate si alte probleme de fertilitate la barbati. Hidrogenarea grasimilor (si chiar interesterificarea) le face daunatoare sanatatii.

Pastranacul contine psoraleni, care dau fotosensibilitate si sunt cancerigeni si mutageni.

Solanaceele (cartofi, rosii, ardei, vinete) vin cu solanina. Se pare ca la 3-4 kilograme de gogonele poate interveni chiar moartea.
Bananele- pe langa pesticidele folosite in cultivare, bananele retin din mediu un izotop al potasiului cu o radioactivitate mai mare decat gasim la alte alimente. La fel si nucile de brazilia (radium).

 

In concluzie, trebuie sa cautam alimente produse cat mai natural, curate, sa le preparam in mod optim, avand o diversitate cat mai mare. Astfel, potentialele toxine vor fi in cantitati suficient de mici incat sa obtinem de la ele chiar o reactie pozitiva si nu boli sau moarte prematura.

You might also like More from author

Comments are closed.