FERMIERII CARE DAU FOC MIRIȘTILOR VOR PIERDE SUBVENȚIILE

APIA atrage atentia ca in aceasta perioada inspectorii fac controale in teren pentru a-i depista pe cei care nu respecta legialatia in vigoare.

Sanctiunile sunt drastice dupa cum confirma si reprezentantii ISU. Primavara este sezonul in care lucrarile de igienizare a terenurilor agricole sunt in toi, dar totodata acum se fac si platile la subventii si se depun cererile pentru campania din 2017.

APIA trage un semnal de alarma cu privire la cei care obisnuiesc sa-si incendieze terenurile agricole. Astfel, fermierii depistati ca au dat foc resturilor vegetale cu scopul de a-si curata suprafetele agricole risca sa nu mai primeasca subventii. In acest sens, pentru stoparea fenomenului care de cativa ani incoace a luat amploare, inspectorii agentiie pentru plati in agricultura efectueaza controale.

In situatia in care fermierii constata ca terenurile agricole le-au fost incendiate de alte persoane sau focul pus pe suprafetele invecinate s-a extins pe terenul lor, trebuie sa sesizeze in cel mai scurt timp APIA, respectiv in decurs de maxim zece zile lucratoare de la constatarea incendiului.

In judetul Cluj, de exemplu, pana in momentul de fata, inspectorii APIA nu au descoperit nici un astfel de caz, in care fermierul sa fi cerut subventie pe un teren pe care l-a incendiat.

Si pompierii reamintesc faptul ca arderea miristilor, a vegetatiei uscate, a resturilor vegetale si a altor materiale combustibile, fara obtinerea permisului de lucru cu focul si totodata fara luarea masurilor de impiedicare a extinderii, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 de lei la 2.500 de lei.

Interdictia de incendiere a terenurilor agricole este impusa pentru a respecta una dintre cele mai importante norme de ecoconditionalitate, referitoare la mentinerea nivelului de materie organica din sol, inclusiv interdictia de a incendia miristile arabile. Obiectivul acestui standard este mentinerea materiei organice in sol si prevenirea poluarii atmosferei.

You might also like More from author

Comments are closed.