FAO: Prețurile produselor alimentare au scăzut în iunie pentru a treia lună consecutiv

alimentedfdIndicele prețurilor produselor alimentare la nivel mondial, elaborat de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), a înregistrat în luna iunie 2014 cea de a treia lună consecutivă de scădere, în principal ca urmare a scăderii prețurilor la cereale și uleiuri vegetale, arată datele publicate, de FAO, transmite Reuters.

FAO dă lunar publicității propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate de un coș de alimente format din cereale, oleaginoase, lactate, carne și zahăr.

În luna iunie 2014, acest indice a atins o valoare medie de 206 puncte, în scădere cu 3,8 puncte (sau 1,8%) față de valoarea înregistrată în luna mai. FAO a precizat că indicele prețurilor la cereale a atins în luna iunie o medie de 196,2 puncte, cu 10,9 puncte (sau 5,2%) mai puțin decât valoarea revizuită de 207 puncte înregistrată în luna mai, în principal din cauza unei scăderi de aproape 7% la grâu și porumb. În cazul prețurilor la uleiuri vegetale, FAO susține că acestea au scăzut cu 2,4% în luna iunie pe fondul scăderii prețurilor la ulei de palmier dar și a așteptărilor privind o recoltă record de soia boabe.

Separat, FAO și-a îmbunătățit estimările privind producția mondială de cereale înregistrată în 2014, până la nivelul de 2,478 miliarde tone, cu 21,5 milioane tone mai mult decât estimările anterioare. Revizuirea a fost determinată de o prognoză de producție mai favorabilă pentru porumb, cu un procent mai mare decât se estima în luna mai. În ceea ce privește estimările privind recolta mondială de grâu din 2014, FAO mizează pe o producție de 702,7 milioane tone, ușor mai mare decât estimarea din mai, dar cu 1,8% mai mică decât recolta record înregistrată în 2013, potrivit AGERPRES.

You might also like More from author

Comments are closed.