Exporturile de grâu au crescut de 1,6 ori în primul semestru, până la 1,15 milioane de tone

grau31iul

România a exportat, în primul semestru din acest an, 1,151 milioane de tone de grâu, în creștere de 1,6 ori față de perioada similară din 2012, când exporturile au totalizat 711.605 tone, conform datelor furnizate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

Din exporturile de grâu și meslin (amestec de grâu și secară în proporție de 2:1) în țările intra și extracomunitare au fost încasați, în prima jumătate a acestui an, 295 de milioane de euro, de două ori mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut (146,22 milioane de euro).

Pe de altă parte, importurile de grâu realizate în primele șase luni din 2013 au totalizat 144.771 tone, fiind de peste 1,5 ori mai mari decât în primul semestru din 2012, sumele cheltuite ridicându-se la 34,39 milioane de euro. În prima jumătate a anului 2012 au fost importate 87.634 tone de grâu și meslin, în valoare de 16,54 milioane de euro.

Potrivit ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, producția de grâu obținută în 2013 se ridică la 7,296 milioane de tone, fiind cea mai mare din ultimii opt ani și a doua ca mărime din ultimii 43 de ani.

Producătorii agricoli au reclamat faptul că, în acest an, prețurile de achiziție practicate de traderi pentru produsele agricole preluate din România sunt mai mici, comparativ cu cele practicate în cazul produselor provenite din alte țări, subliniind că din această cauză PIB-ul României este prejudiciat cu suma de 2,5 miliarde de euro.

„La data de 10 iunie a.c., prețul unei tone de grâu în România era de 227 de euro, în vreme ce la data de 4 septembrie a.c., o tonă de grâu costa 140 de euro. În tot acest timp, pe piața europeană prețul de achiziție al unei tone de grâu nu a coborât sub 180-200 de euro. (…) În afara țării, prețul de achiziție al unei tone de grâu era de 171 euro”, atrăgea atenția, recent, Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR). (Sursa: AGERPRES)

You might also like More from author

Comments are closed.