Europenii, ingrijorati din cauza problemelor legate de apa

Aproape trei sferturi dintre europeni sunt de parere ca UE ar trebui sa propuna masuri suplimentare pentru rezolvarea problemelor din domeniul apei.
Marea majoritate, mai exact 68%, considera ca problemele legate de apa sunt grave, arata rezultatele unui studiu Eurobarometru. Seceta, inundatiile si poluarea chimica a apelor sunt considerate a fi provocari majore.
73% dintre europeni cer luarea mai multor masuri la nivelul UE pentru reducerea problemelor legate de apa. Unele masuri se bucura de sustinerea publica, precum amenzi mai mari pentru poluatori, o politica de preturi mai echitabila sau stimulente financiare (subventii sau scutiri de taxe).

61% dintre persoanele intervievate considera ca nu fac suficient pentru a proteja resursele de apa, dar cred de asemenea ca sunt necesare mai multe eforturi din partea sectorului industrial (65%), a sectorului agricol (51%) si a producatorilor de energie (47%).

Seceta
Seceta este un motiv mai puternic de ingrijorare in tarile mediteraneene, cetatenii din Portugalia (96%), Spania (95%) si Italia (94%) spunand ca ea reprezinta o problema serioasa.

Inundatii
O mare parte dintre europeni (79%) considera inundatiile ca fiind o problema majora, acestea fiind un motiv serios de ingrijorare pentru majoritatea covarsitoare a cetatenilor din Romania (96%), Bulgaria (94%) si Polonia (94%).

Calitatea apei
Majoritatea cetatenilor cred ca, in ultimii zece ani, calitatea apei s-a imbunatatit (23%) sau a ramas aceeasi (25%), in timp ce 44% dintre acestia sunt de parere ca ea s-a deteriorat.

Amenintari
Pentru majoritatea europenilor (84%), pe primul loc intre factorii care reprezinta o amenintare pentru resursele de apa se afla poluarea chimica, urmata de schimbarile climatice (55%) si de schimbarile la nivelul ecosistemelor acvatice (49%).

9am.ro

You might also like More from author

Comments are closed.