Este bine sa MESTECI: Cum reactioneaza organele la mancare

Expertul nostru va ajuta sa descoperiti rolul deosebit de important al masticatiei, precum si reactia organelor digestive la alimentatia consumata.

Mihaela Murgu este un talentat instructor de fitness si aerobic, fiind recunoscuta si in planul dansului. Mihaela si-a inceput cariera in fitness inca din 1997, iar de la 4 ani a inceput sa studieze baletul clasic si modern.

In prezent Mihaela Murgu lucreaza ca instructor la Body Shape by Mihaela Murgu, oferind totodata si sfaturi in domeniul nutritiei. 

Pe Mihaela o puteti gasi la sala, dar activeaza si ca antrenor personal ONLINE www.mihaelamurgu.com

Mihaela Murgu-Fitness si Nutritie- Expert Garbo www.mihaelamurgu.com

ESTE BINE SA MESTECI

Oricat de simplu ar parea, digestia si absorbtia nutrientilor din alimente este un proces extrem de complex. De indata ce te gandesti la mancare, de cum o vezi, o mirosi si o gusti, tractul digestiv incepe sa pregateasca sucurile gastrice adecvate pentru a se ocupa de masa respectiva. Dar corpul nostru produce 10 litri de sucuri gastice in fiecare zi, asa ca de unde stie ce anume sa produca?

Daca mananci mai mult proteine decat carbohidrati sau daca iei o masa copioasa in loc de una frugala, cantitatea si tipul de sucuri gastrice necesare vor fi foarte diferite. Si cum stie corpul daca anumite alimente iti fac bine sau iti dauneaza? Aceste intrebari primesc un raspuns chiar inainte ca tu sa iei prima imbucatura.

Mai intai, ochii tai recunosc ce este comestibil si atragator. Totusi, nasul este si mai puternic. Mirosul implica literalmente inhalarea unor particule minuscule de mancare. Daca o mancare s-a stricat, este posibil sa nu arate neaparata urat, dar cu siguranta va mirosi urat. Iata de ce nici un animal nu mananca nimic inainte de a mirosi mai intai.

Cand mancarea intra in gura, natura alimentului respectiv este analizata, fapt care declanseaza producerea si eliberarea mai multor tipuri de enzime. La acest proces contribuie mirosirea si mestecarea mancarii. Uneori oamenii fac indigestie pur si simplu deoarece infuleca mancarea fara a o mesteca.

Mestecarea nu face doar sa semnaleze ceea ce va veni, ci mult mai mult. Glandele salivare elibereaza cantitati mari de saliva, care contin enzima digestiva numita ptialina. Ptialina contribuie la descompunerea particulelor mari ale carbohidratilor in particule mai mici (iata de ce, daca mesteci o bucata de paine ceva mai mult timp, aceasta va incepe sa fie digerata inca din gura).

Asadar, cu cat mesteci mai mult, cu atat mai bine pregatesti mancarea, predigerand-o, si cu atat mai putin va avea de lucru sistemul tau digestiv. Evident, mestecatul descompune mancarea in bucatele mai mici, marind suprafata alimentelor si permitand sucurilor gastrice sa isi faca treaba mai usor.

REACTII INTESTINALE

Pe langa digestia alimentelor, aparatul digestiv face si o multime de alte lucruri. Oamenii de stiinta au descoperit ca sistemul digestiv gandeste, simte si poate actiona aproape ca un al doilea creier.

Conceptiile mai timpurii despre creier si perceptie au sugerat faptul ca ceea ce numim gandire si perceptie se reduce in esenta la trimiterea si primirea unor mesageri chimici numiti neurotransmitatori si hormoni.

Savantii au descoperit ca in tractul digestiv exista o intensa activitate a neurotransmitatorilor si hormonilor. Pe deasupra, in intestine exista mai multe celule imunitare decat in restul corpului.

Neurotransmitatorii, hormonii si celulele sunt substante chimice de comunicare ale sistemului neuroendocrin si imun sau, pe scurt, inteligenta corpului. Este o retea extrem de complexa, care ne ingaduie sa reactionam intotdeuna in mod adecvat la mediul aflat in continua schimbare.

In termeni practici, aceasta inseamna ca nu poti separa gandurile, sentimentele si reactiile fizice. Ce mananci, ce gandesti si ce simti despre ceea ce mananci si ce gandesti si simti despre mancare atunci cand mananci, toate afecteaza rezultatul final. Iata de ce, pentru o hranire optima, este bine sa alegi cele mai bune alimente, sa le gatesti intr-un fel care iti place, sa mananci constient si sa gandesti pozitiv in timp ce mananci.

Modul modern de a manca, de obicei in mare viteza, se afla la polul opus. Cand ii intreb pe clientii mei de la sala ce au mancat in ultimele 2 zile, adesea se chinuiesc sa isi aminteasca. Luam ceva pe apucate de la un magazin cu sandwich-uri si mancam inconstient, cu ganduri si sentimente stresante.

O mare parte din mancarea de astazi este consumata pe fuga. Cat de diferita este aceasta realitate de cultura tarilor mediteraneene, in care toata lumea ajuta la pregatirea mancarii si la punerea mesei, iar familia si prietenii isi rezerva timp spre a se bucura de ospat. Nu este de mirare ca acolo se inregistreaza mai putine atacuri de cord!

Asadar, data viitoare cand iei masa:
– Alege alimente de buna calitate si pregateste-le in asa fel incat sa arate bine si sa aiba un gust bun.
– Gandeste-te la originea ei si la faptul ca aceste molecule de mancare vor deveni literalmente TU.
– Adu-ti aminte sa mesteci bine fiecare inghititura de mancare inainte de a trece la urmatoarea.
– Acorda-ti timp liber pentru mese si mananca fie singur, fie intr-o companie placuta.

Mihaela Murgu

Expert Garbo in Nutritie si Fitness

 

Sursa: http://www.garbo.ro/articol/Sanatate/13082/este-bine-sa-mesteci-cum-reactioneaza-organele-la-mancare/pagina-3.html

You might also like More from author

Comments are closed.