Echipa AGRO TV, în vizită “europeană” în Bulgaria

euagriÎn perioada 22-24 octombrie, o echipă AGRO TV a fost prezentă în Bulgaria, pentru a participa la o întâlnire a jurnaliștilor din presa agricolă din Europa, Ag-Press. În cadrul evenimentului, au fost vizitate mai multe ferme de animale și unități de procesare a laptelui din zonele Plovdiv, Sofia și  Asenovgrad.

Alături de cei 11 jurnaliști invitați, la schimbul de experiență a participat și Roger Waite, purtătorul de cuvânt pentru agricultură și dezvoltare rurală a Comisiei Europene, al cărui mandate se va termina pe 1 noiembrie,  care a acordat echipei AGRO TV un amplu interviu despre viitorul agriculturii europene, despre specificul agriculturii românești, despre fermele de familie și multe altele.

Astfel Roger Waite a declarat pentru AGRO TV că a fost o plăcere pentru el să colaboreze cu comisarul pentru Agricultură, propus de România,  Dacian Cioloș care s-a dovedit a fi un adevărat profesionist și că este convins că eforturile depuse de acesta vor avea rezultate foarte bune pentru agricultura europeană.

Primul model de succes propus jurnaliștilor de organizatorii evenimentului a fost LB Bulgaricum, o companie de stat care deține o colecție unică de 900 de bacterii acide lactice și o alta care numără nu mai puțin de 100 de combinații de culturi ce pot fi folosite pentru producerea iaurtului tradițional bulgăresc.  Spre deosebire de alte firme din domenii, LB Bulgaricum s-a axat pe exportul de licențe și patente și, mai puțin pe exportul propiu-zis de iaurturi.

Podgoria de la Villa Yustina a fost un alt loc în care jurnaliștii Ag-Press au făcut cunoștință cu agricultura și agroturismul din Bulgaria, dezvoltate și cu ajutorul fondurilor europene, de această data. Aceasta s-a dezvoltat pe două axe, prima fiind cea a producerii de vinuri tradiționale și cea de a doua fiind turismul și enoturismul.

În cadrul vizitelor, au fost organizate întâlniri cu micii fermieri bulgari din zona montană a țării care, de cele mai multe ori, au reclamat politicile guvernamentale care nu le permit să își vândă produsele pe o piață internă liberă și care le îngrădesc accesul către libera concurență.Într-un stat în care moștenirea fostului regim comunist se vede încă, agricultorii trebuie să se confrunte atât cu problemele specific e din domeniu, care se regăsesc în sectoarele similare din Europa, cum ar fi nevoia de tehnologizare și modernizare, de exemplu sau cu alarmele legate de apariția unor epidemii, cum ar fi vestita Boală a limbii albastre, cât și cu unele tradiționale, de care fermierii din Vestul Europei au uitat deja, cum ar fi pericolul pe care îl reprezintă încă lupii și animalele sălbatice care trăiesc în zonele în care își trimit oile, vacile sau caprele la pășune.  Creditele bancare și greutatea cu care acestea pot fi acoperite îi fac pe fermieri să fie extreme de pesimiști în această perioadă și să se gândească serios să renunțe la afaceri.

Pe de altă parte, însă, există fermieri cu afaceri mari sau mijlocii care sunt convinși că agricultura va avea un viitor strălucit în țara lor. Aceștia, deși recunosc că deși se tem de schimbările ce vor surveni în 2015 pe piața laptelui, după ce cotele vor fi eliminate, speră să facă față provocărilor, să poată menține prețul produselor la un nivel acceptabil și chiar să intre pe piețele din Europa.

Experiența bulgară a fost una foarte interesantă pentru jurnaliștii europeni care au promis să ducă mesajele femierilor în țările lor de origine și să aplice cunoștințele dobândite în presa din statele pe care le-au reprezentat săptămâna trecută. (Foto Ag Press)

You might also like More from author

Comments are closed.