DUMINICĂ AVEM DEZLEGARE LA PEȘTE

Doar cateva zile ne mai despart de Sarbatoarea Floriilor.

Evenimentul este asteptat atat de cei care isi serbeaza ziua onomastica dar este important si pentru cei care tin post si au dezlegare la peste. Pietele si magazinele si-au umplut, deja, galantarele cu tot felul de pesti autohtoni sau pescuiti din oceanele planetei.

Daca din soiurile straine somonul, tonul și macroul au cel mai ridicat continut de omega-3, cele romanesti au si ele proprietati nutritive pe care este bine sa le cunoastem. Carnea de peste are putine calorii, fiind recomandata in orice dieta, atat in cele de slabire cat si in regimurile alimentare pentru diverse boli. Pestele oceanic are mai mult omega-3 decât cel de apa dulce. Continutul de acizi grasi scade la speciile crescute in captivitate.

Intern, scrumbia este cea mai sanatoasa, iar in Romania poate fi pescuita in Dunare si in Marea Neagra, fiind vorba de subspecii diferite. Cea mai buna modalitate de gatire este la cuptor sau pe gratar, niciodată prajit.- asta asa ca s ava facem pofta.

Specialistii in nutritie ne sfatuiesc sa alegem varianta proaspata in detrimentul celei congelate.
De asemenea, dintre pestii de apa dulce, cel mai bogat in acizi esential este pastravul. Preparat la cuptor, acesta este o sursa de proteine, iar carnea lui este mai usor de digerat, asadar este recomandat in regimul persoanelor aflate in convalescenta sau care urmeaza un anumit regim alimentar cum este Postul. Pe de alta parte, somnul are cel mai scazut conținut de omega-3, insa acest lucru nu inseamna ca ar trebui eliminat din dieta, deoarece carnea lui este dulce și cu puține oase.

O problema des intalnita este, insa, recunoasterea pestelui proaspat si cu totii stim ca fiecare comerciant are tehnicile lui pentru a cosmetiza marfa care ramane nevanduta. Pentru a nu cumpara paste vechi, ai grija ca ochii lui sa fie foarte clari. In acelasi timp, branhiile trebuie sa fie rosii si moi la atingere, si fara miros intepator. Carnea de pe fileuri sau rondele trebuie sa fie tare si usor umeda, fara mazga  pe ea.

You might also like More from author

Comments are closed.