DSV: Reguli pentru creşterea porcilor

fermaporciLa întâlnirea din 14 septembrie a Comitetului pentru Plante, Animale, Alimente și Furaje de la Bruxelles, a fost votată în unanimitate o decizie care va permite României să participe la comerțul intracomunitar cu porci vii și produse provenite de la aceștia, decizie care va intra în vigoare la publicarea ei în Jurnalul Oficial al U.E.

Potrivit medicilor veterinari, de la Direcţia Sanitar-Veterinară Sibiu, această situație obligă și responsabilizează personalul din rețeaua sanitară veterinară, autoritățile locale și în mod special crescătorii de porcine, să implementeze și să respecte măsurile stabilite de Autoritatea Sanitară Veterinară și pentru Siguranța alimentelor, prin Programul național de prevenire a P.P.C, reactualizat pentru anul 2016, prin care se urmărește:

  • Catagrafierea lunară a populațiilor de porcine domestice existente în toate tipurile de exploatații.
  • Identificarea și înregistrarea în baza de date funcțională, a tuturor exploatațiilor de porcine și a efectivelor, și operarea evenimentelor (intrări, ieșiri) la data producerii acestora.
  • Comunicarea și informarea permanentă între autoritățile veterinare, și crescătorii de porcine, asociațiile de crescători de animale și admistratorii fondurilor de vânătoare cu privire la recunoașterea bolii și la măsurile care trebuie aplicate în cazul apariției unei suspiciuni și distribuirea de materiale informative și postere în toate localitățile din județ;
  • Implementarea și respectarea măsurilor de biosecuritate în exploatațiile comerciale cu porcine, funcționarea filtrului sanitar și rutier;
  • Supravegherea clinică a stării de sănătate, a porcinelor prin inspecții la exploatațiile cu porcine, prin examene clinice și prin afluirea de probe, conform graficului stabilit de D.S.V.S.A. județeană, pentru supravegherea bolii prin teste de laborator.
  • Supravegherea bolii la mistreți prin afluirea, obligatoriu, de probe de sânge, stern și organe (limfonoduli, rinichi, splină și amigdale) de la mistreții împușcați în campania de vânătoare sau găsiți morți.
  • Solicitarea medicilor veterinari să participe la partidele de vânătoare.
  • Monitorizarea respectării legislației privind circulația porcinelor domestice pe teritoriul județean și național, existența documentelor sanitare veterinare care să însoțească animalele, prin controale în exploatații cu animale, târguri, abatoare, în trafic, la expoziții, sau alte manifestări.

    Respectarea obligațiilor ce revin deținătorilor de porcine, respectiv:

  • să crească porcii în spații împrejmuite, în adăposturi închise, cu respectarea condițiilor de igienă, microclimat și bunăstare, izolate de gropile de gunoi sau zonelor populate cu alte porcine sau cu porci mistreți;
  • să solicite medicului veterinar din localitate, înregistrarea exploatațiilor cu porcine, identificarea și înregistrarea animalelor existente permanent în exploatație;
  • să achiziționeze porcine numai din exploatații și din târguri de animale vii, autorizate sanitar-veterinar, însoțite de documente oficiale;
  • să țină un registru al exploatației în care să noteze orice eveniment (intrări, ieșiri, tratamente, etc);
  • să asigure furaje și apă cu respectarea parametrilor de calitate și să nu administreze în hrana porcilor deșeuri de abator sau resturi menajere nesterilizate;
  • să respecte normelor de bunăstare și condițiile de igienă în mijloacele de transport, pentru porcinele în mișcare;
  • să anunțe imediat medicul veterinar de apariția oricăror semne de boală sau mortalitate la animalele proprii;
  • să colaboreze cu medicul veterinar arondat pentru efectuarea examenelor clinice și pentru recoltarea probelor pentru examene de laborator;
  • să nu comercializeze carnea proaspătă și produselor din carne de porc rezultate din tăierea porcinelor în exploatația proprie (consumul acestor produse se face numai în exploatația respectivă, după examenul de specialitate asigurat de medicul veterinar arondat);
  • să respecte legislația privind ecarisarea teritoriului, prin predarea cadavrelor de la porcine moarte la unitatea de neutralizare, cu sprijinul autorităților locale;

Implementarea măsurilor de prevenire a pestei porcine clasice, în general și cu atenția cuvenită pentru mistreți, menținerea indemnității teritoriului național față de această boală, constituie o țintă importantă în activitatea personalului din rețeaua sanitară veterinară, dar și pentru personalul angajat din alte autorități județene și locale, cu o atenționare specială pentru crescătorii de porcine, pentru vânători, dar și pentru proprietarii fondurilor de vânătoare de stat sau private.

You might also like More from author

Comments are closed.