Deficit de umiditate in solurile agricole, in zilele urmatoare

toamnaUrmătoarele zile vor fi caracterizate, din punct de vedere agrometeorologic, de o aprovizionare deficitară a solului agricol (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă) pe suprafeţe extinse din sud-estul, sudul, estul şi local în vestul şi centrul ţării, arată prognoza de specialitate valabilă pentru perioada 9-15 octombrie, întocmită de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Conform sursei citate, din punct de vedere meteorologic, în perioada menţionată va predomina o vreme mai caldă decât în mod normal, în majoritatea regiunilor agricole. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 9 şi 21 de grade Celsius, la nivelul întregului teritoriu, abaterile termice pozitive fiind de până la 6 grade Celsius.

De asemenea, temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 15 şi 27 grade Celsius, la scara întregii ţări, iar minimele se vor situa între 0 şi 15 grade Celsius, în aproape toate regiunile, cele mai scăzute valori înregistrându-se în zonele depresionare. În plus, temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va oscila între 10 şi 22 de grade Celsius, limite favorabile desfăşurării fazelor de vegetaţie la speciile de toamnă deja înfiinţate şi continuării lucrărilor de semănat la grâul de toamnă.

Meteorologii prognozează posibile ploi locale, nesemnificative din punct de vedere agricol, în aproape toată ţara, acestea fiind însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului.

În ceea ce priveşte caracteristicile agrometeorologice, estimările arată că în stratul de sol 0-20 cm/ogor, aprovizionarea cu apă se va menţine în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în Oltenia, Banat, Maramureş, cea mai mare parte a Crişanei, Transilvaniei, vestul şi nord-vestul Munteniei, izolat în nord-vestul Moldovei şi sud-estul Dobrogei.

Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă) se vor înregistra pe suprafeţe agricole extinse din sud-estul, sudul, estul şi local în vestul şi centrul ţării.

Totodată, regimul hidro-termic din aer şi sol favorabil va imprima ritmuri normale de vegetaţie la speciile de toamnă (rapiţă, orz şi grâu), îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului. Totodată, pe suprafeţele agricole cu deficite ridicate de apă în sol, procesele biologice ale plantelor se vor desfăşura mai lent.

La culturile de rapiţă înfiinţate în perioada optimă va înregistra germinarea (80-100%) şi răsărirea (10-100%), mai avansate fiind culturile din jumătatea de sud a ţării unde se va continua înfrunzirea (3-6 frunze). În funcţie de data semănatului şi condiţiile pedo-climatice, orzul şi grâul de toamnă se vor afla în fazele de germinare-răsărire (10-100%) şi apariţia primelor frunze (10-20%). Lucrările de însămânţare în perioada optimă (15 septembrie-20 octombrie) vor continua pentru ca plantele să poată beneficia de resurse termice necesare parcurgerii proceselor de călire şi vernalizare.

În cazul culturii de porumb, aceasta îşi va definitiva maturitatea deplină (90-100%), iar lucrările de recoltare se vor extinde şi chiar finaliza în majoritatea regiunilor agricole. La sfecla de zahăr din principalele bazine de cultură vor predomina maturitatea tehnologică şi recoltarea, în timp ce la cultura de cartof din centrul ţării se vor definitiva lucrările de recoltare.

Potrivit ANM, speciile pomi-viticole vor parcurge maturarea rodului/lemnului, îngălbenirea şi căderea frunzelor, precum şi recoltarea la soiurile tardive. Condiţiile agrometeorologice prognozate vor fi optime desfăşurării lucrărilor agricole în câmp (eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arat, pregătirea patului germinativ, semănat, recoltare). ( Sursa: AGERPRES)Defi

You might also like More from author

Comments are closed.