DE CE RENUNȚĂ ROMÂNII LA CULTURILE BIO

In Romania, din ce in ce mai multi fermieri aleg culturile tratate care sa le asigure productii mai mari, in detrimentul celor ecologice.

Bistrita-Nasaud este cel mai bun exemplu. A ocupat ani intregi locul doi pe tara avind cei mai multi fermieri intrati pe piata bio, insa numarul a scazut dramatic in ultimii 2 ani.

Peste o mie de fermieri atestati ca producatori bio din Bistrita-Nasaud au renuntat la facilitatile oferite de stat pentru agricultura ecologica. Motivele sunt multe, printre care birocratia excesiva, dar si faptul ca produsele lor nu sunt competitive pe piata si nu rezista la fel de mult ca si produsele tratate chimic.

Ani buni judetul Bistrita-Nasaud s-a aflat pe locul al doilea in topul national al producatorilor bio din Romania, dupa judetul Suceava. Daca in 2014 existau in evidentele Directiei pentru Agricultura Bistrita-Nasaud 1.676 de producatori autorizati, la finele anului trecut numarul acestora a scazut drastic, la doar 615.

Din păcate, deşi produsele bio au o calitate excepţională, nu sunt competitive pe piaţă deoarece, nefiind tratate chimic, au termen de valabilitate foarte mic. De exemplu, roşiile se strică în două zile. Deşi produc totul sută la sută natural, cumparatorii încă nu au cultura produselor bio, nu înţeleg cât de benefice sunt acestea comparativ cu celelalte produse tratate chimic, motiv pentru care nu sunt dispuşi să plătească mai mult decât pe kilogramul de roşii de exemplu produs la oleteni.

Autoritatile locale anunta ca anul trecut producatorii care practica agricultura ecologica au cultivat aproape 5.300 de hectare de teren, mai mult de jumatate fiind fanete, lucerna si pasuni natural, restul fiind dedicate legumelor si fructelor bio.

You might also like More from author

Comments are closed.