De ce mancam rosii fara gust? Ce solutii avem pentru a reveni la rosiile de altadata?

RosiiNu sunt, in general, un fan al ‘timpurilor de altadata’ si un critic inversunat al prezentului. Totusi, cand vine vorba despre rosie, trebuie sa recunoastem: aceasta, vorba Poetului, ‘a fost si nu mai este’. Ceea ce avem acum este o “leguma” cu forma si culoare de rosie, dar lipsita aproape in totalitate de gust – aceasta chiar si in sezonul sau (din iulie pana in octombrie). 

Cum s-a ajuns aici? Cine este de vina?
‘Vinovata’ pare sa fie si ‘piata’, adica si noi, consumatorii, suntem responsabili pentru aceasta. Pornind de la constatarea ca rosiile frumoase se vand mai bine, producatorii au realizat, de-a lungul timpului, o selectie a rosiilor care a tinut cont doar de forma regulata si de culoarea uniforma.

Din pacate, in felul acesta am ajuns sa consumam rosii mai sarace in arome, zaharuri, dar si in pigmenti antioxidanti.

A doua cauza majora a deficitului de gust al rosiilor este recoltarea lor cand sunt inca verzi.

Mai putem manca rosii gustoase si bogate in antioxidanti?
Da! Avem de ales una dintre urmatoarele 2 solutii:
– cumparam rosiile de la producatori care le cultiva in principal pentru propriul consum;
– ne cultivam, in gradina sau chiar in balcon, propriile rosii. In acest caz trebuie, fireste, sa ne asiguram ca semintele sunt de la un soi bun.

Cum ‘testam’ rosiile?
Aroma unei rosii ar trebui sa fie intensa si sa dureze minimum 2-3 ore daca rosia este consumata ca atare. O astfel de aroma este, in general, si un indiciu al valorii bio-terapeutice ridicate a rosiei respective.

Daca sunteti nevoiti sa alegeti rosiile fara a le putea gusta in prealabil, va mariti sansele de a cumpara un produs gustos si sanatos respectand urmatoarele sfaturi:
– culoarea rosiei sa nu fie uniforma. O rosie cu un aspect usor pigmentat/cu o culoare putin “murdara” si a carei coaja nu este perfect opaca va fi, in general, mai gustoasa ca una colorata frumos, uniform. Tot legat de culoare, o rosie coapta neuniform (cu o zona verde in jurul coditei si cu o parte coapta ceva mai bine decat cealalta) este foarte probabil sa aiba gust;
– forma neuniforma, cu “striatii” largi care pornesc de la codita reprezinta o alta caracteristica de dorit (nu este o trasatura “obligatorie” pentru ca rosia sa fie gustoasa, dar, in caz ca exista, sunt sanse mari sa aveti in fata niste rosii bune);
– rosiile este de preferat sa “atarne greu” in mana;
– rosia ar trebui sa miroasa chiar si netaiata, iar parfumul sau sa se simta in mod evident. Testul parfumului este cel mai relevant. Pentru a evalua rosia, apropiati nasul de zona coditei. Daca parfumul se simte clar doar cand rosia este taiata, atunci – cel mai probabil – avem de-a face cu o rosie proasta.

You might also like More from author

Comments are closed.