Daniel Constantin: România va elabora o strategie națională pentru reducerea pierderilor și a risipei de alimente

danielconstantin774România va elabora, în perioada următoare, o strategie națională pentru reducerea pierderilor și a risipei de alimente, în condițiile în care, anual, pierderile sunt mai ridicate decât cele 179 de kilograme pe locuitor înregistrate la nivel european, a declarat, marți, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la Palatul Parlamentului.

„Nu avem deocamdată cifre foarte multe, dar România are o pierdere mai mare de 179 de kilograme pe cap de locuitor cât se înregistrează anual la nivel european. În perioada imediat următoare vom avea cifrele exacte de la grupul de lucru format anul trecut cu Ministerul Mediului, în care ne propunem, pe lângă indentificarea cifrelor exacte și a unor soluții, dar și elaborarea unei strategii naționale în acest sens”, a spus Daniel Constantin, la lucrările Comisiei Europene pentru Agricultură a FAO.

Acesta a precizat că risipa de alimente este o problema care preocupă România, în acest sens fiind format anul trecut un grup interministerial pentru a identifica și elimina risipa de alimente.

„Risipa de alimente este o problemă care preocupă și România, dar și la nivel global reprezintă o problemă pentru că o treime din ceea ce se produce se pierde și nu ajunge la consumatorul final. În primul rând, se pierde odată când consumăm, se pierde pe raft pentru că produsele expiră, dar sunt și pierderile tehnologice în procesul de fabricație. Și aici procentul este aproximativ egal, de aceea pierderile nu sunt numai pe consum ci și pe partea de procesare. Faptul că la nivel european fiecare locuitor are o risipă de alimente de 179 de kilograme trebuie să ne dea de gândit, dacă nu cumva politicile europene sau mondiale și naționale nu ar trebui să fie schimbate, nu ar trebui să fie stimulative în sensul eliminării aceste risipe consistente”, a subliniat șeful MADR.

Potrivit datelor Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), peste 1,3 miliarde de tone de alimente sunt risipite anual în lume, ceea ce reprezintă o treime din producția de alimente la nivel mondial și costuri de 750 de miliarde de dolari, într-o lume în care 842 de milioane de persoane se confruntă cu foametea, malnutriția și insecuritatea alimentară.

De asemenea, această risipă reprezintă un prejudiciu și pentru mediu pentru că, în fiecare an, hrana produsă fără a fi consumată înghite un volum de apă echivalent cu debitul anual al fluviului Volga din Rusia și este vinovată pentru aducerea în atmosferă a 3,3 gigatone de gaze cu efect de seră, relevă datele FAO.

România înregistrează în prezent o risipă de alimente de cinci milioane de tone, în timp ce în UE ajunge la gunoi, anual, o cantitate de aproximativ 90 de milioane de tone de alimente.

România găzduiește, în perioada 29 martie — 4 aprilie 2014, la Palatul Parlamentului, cea de-a 29-a Conferință Regională a Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) pentru Europa și Asia Centrală și lucrările celei de a 38-a sesiuni a Comisiei Europene pentru Agricultură a FAO, evenimente la care sunt așteptați în jur de 350 de participanți din 55 de țări. (Sursa: AGERPRES)

You might also like More from author

Comments are closed.