Daniel Constantin: Agricultorii afectați de grindină vor fi ajutați printr-o schemă de minimis

constantin2014dAgricultorii care au înregistrat pagube din cauza căderilor de grindină vor fi ajutați printr-o schemă de minimis similară celei aplicate în 2012, însă trebuie să fie finalizată o evaluare exactă a pagubelor, a declarat Daniel Constantin, ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

„Nu avem încă finalizată o evaluare exactă a pagubelor. Au fost pagube în jurul Bucureștiului atunci când a căzut grindina și acolo cu siguranță vom găsi soluții să intervenim, pentru că au fost solarii distruse. Cred că vă amintiți că în anul 2012 una dintre primele măsuri pe care le-am luat a fost să-i ajutăm pe cei din zona Galațiului afectați de căderi de zăpadă. Vom face tot posibilul ca acum să-i ajutăm printr-o schemă de minimis pe cei care au avut acum aceste necazuri”,, a spus Constantin, prezent la conferința organizată de LAPAR.

Acesta a precizat că ajutorul de minimis va putea fi orientat și către persoane fizice nu numai către asociații.

Pe de altă parte, șeful MADR consideră că, pe termen mediu, soluția în astfel de situații o reprezintă fondurile mutuale.

„Soluția pe termen mediu, am mai spus-o, o reprezintă fondurile mutuale. Avem legislație pregătită, avem fonduri europene imediat ce se aprobă PNDR și atunci toți cei care vor fi membri, prin contribuția ministerului și prin fonduri europene, vor primi despăgubiri”, a spus Constantin.

În ceea ce privește situația culturilor agricole, ministrul a afirmat că până acum agricultura a beneficiat de pe urma căderilor de precipitații, chiar dacă în unele zone, pe suprafețe mici, s-au înregistrat pagube, iar agricultura ar mai avea nevoie de ceva precipitații și în luna mai.

„Au fost și anumite suprafețe afectate de precipitații, dar nesemnificative, însă în anumite zone, precum Călărași și Ialomița, nu au căzut precipitații. În timp ce în Mehedinți erau căderi masive în Ialomița se iriga. Cred că pentru agricultură ar mai trebui să avem ceva ploi în luna mai. Până acum culturile de toamnă arată foarte bine, dar nu vreau să fac estimări pe producții pentru a nu influența într-o formă sau alta prețurile, dar eu zic că sunt premise foarte bine și anul acesta”, a adăugat șeful MADR. (Sursa: AGERPRES
)

You might also like More from author

Comments are closed.