Daniel Botănoiu: România are nevoie de un singur fond mutual pentru despăgubirea pierderilor din agricultură

tinerifermieri

România are nevoie doar de un singur fond mutual pentru despăgubirea pierderilor din agricultură deoarece divizarea în mai multe entităţi va diminua capacitatea de acoperire a necesităţilor agricultorilor, consideră secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu.

Acesta a precizat că, în prezent, normele metodologice de funcţionare pentru fondul mutual au fost trimise spre consultare către toate organizaţiile profesionale şi, ulterior, vor fi aprobate în Guvern. Normele conţin toate elementele legate de contribuţia agricultorilor pe hectar sau în funcţie de numărul de animale.

„Ne dorim că toate organizaţiile profesionale să fi prezente şi să constituie acest fond, pentru că 65 la sută din despăgubiri pentru pierderile de venit vor veni din acest fond, iar din acei 65%, un procent de 75% vine din partea Comisiei Europene şi 25% din partea României. Fermierii trebuie să înfiinţeze însă acest fond, pentru că va fi administrat tot de ei. Noi susţinem din punct de vedere financiar funcţionarea lui, însă ei trebuie să înţeleagă că trebuie să-l pună rapid în practică, pentru că asta îi va proteja. De exemplu, la o pagubă de 100.000 de euro, 65.000 de euro vin din contribuţia naţională şi europeană, iar restul din partea fermierilor. Ca atare, fermierul trebuie să contribuie ca să ajungă la un anumit nivel, la o anumită cotă de despăgubire, dacă se întâmplă un eveniment negativ. Va fi o contribuţie pe hectar sau la numărul de animale”, a mai spus Botănoiu.

Potrivit specialiştilor din Ministerul Agriculturii, funcţionarea fondurilor mutuale pentru agricultură va putea fi sprijinită financiar, timp de trei ani, din fonduri europene şi naţionale, însă capitalizarea acestora va fi făcută de fermierii români interesaţi de a participa şi cotiza la un astfel de fond.

Un astfel de fond ar trebui să deţină pentru început cel puţin 50 de milioane de euro, anual cotizaţia fermierilor urmând să fie capitalizată dacă nu vor fi evenimente climatice care necesită acordarea de despăgubiri. ( Sursa: AGERPRES)

You might also like More from author

Comments are closed.