Daciana Sârbu cere Comisiei Europene să crească finanțarea programului ‘Fructe în școli’

dacianasarbussEurodeputata Daciana Sârbu  solicită Comisiei Europene (CE) să mărească finanțarea programului ‘Fructe în școli’ în anii următori, în contextul în care s-a vorbit recent despre o posibilă reevaluare a acestuia, considerând că are costuri foarte mici raportat la efectele pozitive asupra sănătății copiilor, informează un comunicat al biroului său.

Bugetul programului european de distribuire a fructelor în școli a fost aprobat ieri de CE, care i-a alocat 150 de milioane de euro, din care România va primi 6.869.985 euro.

‘Există îngrijorare în mediile europene cu privire la dorința Comisiei de a modifica sau chiar de a reevalua această schemă. Totuși, faptul că și în acest an 25 de state membre au optat pentru continuarea sa arată că el este dorit și necesar. Mai mult, costul său este minimal în contextul Politicii Agricole Comune, reprezentând doar 0,25% din bugetul UE pentru agricultură, în timp ce beneficiile sunt uriașe: nu numai că prin acest program copiii au posibilitatea să primească o porție zilnică de vitamine, dar și producătorii agricoli sunt sprijiniți să-și valorifice producția’, afirmă Daciana Sârbu.

Studiile arată că există 22 de milioane de copii supraponderali în Uniunea Europeană, dintre care 5,1 milioane suferă de obezitate, iar aceste cifre sunt în creștere. Alimentația sănătoasă are deci o importanță vitală pentru tânăra generație, dar tendința este îngrijorătoare, se menționează în comunicat.

Odată cu criză economică, datele arată că a scăzut consumul de fructe și legume în multe state europene. Organizația Mondială a Sănătății recomandă consumul a 400 g de fructe și legume în fiecare zi, dar studiile CE arată că majoritatea europenilor, și în special a copiilor, nu respectă această recomandare.

‘Pentru mulți copii, acest program este unica sursă constantă de hrană sănătoasă. În opinia mea, finanțarea lui ar trebui să crească, dacă într-adevăr CE urmărește în mod serios combaterea obezității în rândul copiilor. Există multe strategii, viziuni și planuri antiobezitate, dar acțiuni precum acest program sunt concrete și eficiente, și de aceea el trebuie să continue și să fie mai puternic susținut’, susține eurodeputata.

‘Cred, de asemenea, că el ar trebui să favorizeze producătorii locali, astfel încât elevii să primească, pe cât posibil, fructe produse în regiune și nu aduse de la mii de kilometri distanță — în acest fel sprijinim și lanțurile scurte de aprovizionare’, a adăugat ea.

Daciana Sârbu activează în Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală a Parlamentului European (PE), fiind în același timp vicepreședintă a Comisiei de mediu și sănătate publică a legislativului comunitar, notează comunicatul citat. (Sursa: AGERPRES)

You might also like More from author

Comments are closed.