Cum pregatim culturile de salată

salataLucrarile premergătoare pentru cultura salatei sunt culturile prăşitoare care au fost îngrăşate în anul culturii cu gunoi de grajd şi lasă terenul curat de buruieni.

Pregătirea terenului

Pentru cultura salatei terenul trebuie să fie bine mărunţit şi nivelat. Înaintea executării arăturii de bază se înlătură toate resturile vegetale de la cultura anterioară şi se administrează gunoi de grajd (50-60 t/ha) superfosfat, (100 kg/ha) şi sare potasică (75 kg/ha). Odată cu fertilizarea se execută arătura de bază la 28-32 cm adâncime.

Mărunţirea terenului se face toamna, pentru că salata se seamănă primăvara timpuriu.

Semănatul

Salata se însămânţează direct în câmp, la distanţa de 20 cm între rânduri şi 13-18 cm pe rând. Adâncimea de semănat este de 1-2cm până la 3cm, în funcţie de umiditatea solului şi epoca de semănat, folosindu-se 2gr sămânţă/ mp.

Data semănatului

Se poate semăna în 2-3 etape, începând din luna martie până în luna septembrie.

Lucrări de întreţinere

În cazul culturilor însămânţate toamna se recomandă acoperirea acesteia cu gunoi păios, frunze sau pleavă, care primăvara foarte devreme se adună, pentru ca solul să fie încălzit şi plantele să vegeteze normal.

În scopul asigurării unei umidităţi normale în sol, culturile de salată se irigă de 2-3 ori, cu o normă de udare de 200-300m3/ha. Prima irigare se efectuează imediat după înfiinţarea culturii. A doua irigare se efectuează când plantele încep să lege căpăţâni, iar a treia în timpul creşterii acestora. O lucrare specială pentru culturile semănate direct în câmp, odată cu prima praşilă se face şi răritul, lăsând plantele cele mai viguroase la distanţa de 13-18cm una de alta pe rând.

Când plantele au format o rozetă cu 8-10 frunze se aplică fertilizarea cu azotat de amoniu 200 kg/ha.

Principalele boli care afectează culturile sunt: putregaiul umed al tulpinilor şi frunzelor de salată, rugina etc. Dintre dăunători, pagube însemnate pot produce: musculiţa albă de seră, afidele şi limaxul cenuşiu.

Combaterea ecologică cuprinde următoarele măsuri:

culturile se vor înfiinţa numai în terenuri curăţate bine de resturi vegetale;

se va respecta un asolament de 4 ani, fără a fi culturi de andive sau anghinare;

se va practica irigarea prin brazde;

se va avea grijă să existe o bună aerisire a plantelor şi în cazul apariţiei unor plante bolnave, acestea vor fi eliminate;

înainte de semănat se vor dezinfecta seminţele cu soluţie de piatră vânătă în concentraţie de 5% timp de 10 minute.

Recoltarea

Salata se recoltează manual prin tăierea căpăţânilor la circa 1cm de la colet. Salata trebuie recoltată pe timp răcoros dar uscat, pentru că, dacă frunzele sunt umede, acestea se alterează uşor. (Sursa: antenasatelor.ro)

You might also like More from author

Comments are closed.