CRIZA DE LEGUME DE PE PIAȚA EUROPEANĂ, CAUZATĂ DE CALAMITĂȚILE DIN SPANIA

Pretul legumelor din Europa a explodat in ultima perioada in mai multe tari.

Calamitatile din Spania sunt cele care au dus la aceasta situatie. Mai mult decat atat, in momentul de fata se poate vorbi chiar de o criza pe piata europeana.

“Gradina Europei”, asa cum este consideerata Spania, s-a confruntat cu nemeroase intemperii. Acestea au afectat in special zona de sud-vest, recunoscuta pentru clima balnda care predomina in regiunea respective si care permite cresterea in camp deschis a salatei, chiar si in timpul iernii. In acest an insa, din cauza ploilor torentiale de la finele lui 2016, urmate de un val de frig si mai apoi de caderi masive de zapada au dus la distrigerea culturilor. Astfel, fermierii din regiunea litorala a Spaniei, care in mod normal exporta trei sferturi din productia lor in restul Europei, au avut mult de suferit.

Pe tot parcursul anului, Spania este primul furnizor de fructe si legume al Uniunii Europene. In ceea ce priveste salata, Spania furnizeaza 80% din necesarul Europei, restul provenind in principal din Italia.
Ca urmare a calamitailor naturale, productia spaniola de legume a scazut cu 30 de procente. Asta a dus si la scaderea exporturilor. In cele mai afectate regiuni, productia a scazut chiar cu 50%, iar cultura cea mai afectata este salata.

Ca urmare a acestor intemperii, a crescut pretul legumelor in Europa, astfel ca in Germania de exemplu, pretul slaatei s-a dublat, in timp ce in Finlanda chiar s-a triplet. Si pretul altor legume a avut de suferit… In Franta, pretul la dovlecei a crescut de patru sau chiar cinci ori, in timp ce in Marea Britanie, consecintele s-au resimtit din plin pe rafturile supermarketurilor, in sensul ca doua din cele mai mari lanturi de supermarketuri au decis sa rationalizeze salata si broccoli, astfel ca un client nu poate cumpara decat doua salate si trei broccoli.

Nici alte tari europene nu au scapat de vremea rea, drept urmare si alti agricultori au suferit pierdei importante. In Italia de exemplu, mii de ferme au pierdut productia de legume din perioada iernii din cauza caderilor masive de zapada. Principalul dindicat al agricultorilor italieni estimeaza ca valoarea pierderilor se ridica la 400 de milioane de euro.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole