Cristian Butnariu (ROMOVIS): Preţul pentru ovine a scăzut cu un leu/kilogram din cauza suspiciunilor de Bluetongue

ovineVicepreşedintele ROMOVIS, Cristian Butnariu, a declarat pentru AGRO TV că alertele referitoare la apariţia unor cazuri de Bluetongue în ferme din judeţul Botoşani au condus la scăderea preţurilor la ovine, chiar dacă nu au fost confirmate cazuri de îmbolnăvire în turmele din România.

El a precizat că o reacţie mai promptă a autorităţilor şi luarea de măsuri urgente ar fi putut să protejeze piaţa şi preţurile. „În această perioadă, preţul de vânzare pentru oi este de 6,5 lei/kilogram,  în timp ce în urmă cu trei săptămâni, înainte de apariţia suspiciunilor de Bluetongue, era de 7,5 lei/kilogram. Practic, la fiecare kilogram vândut, oierul pierde un leu. Cum fiecare animal, miel, cântăreşte în medie 40 de kilograme,aşa că se pierd cam 40 de lei pentru fiecare”,a explicat Butnariu.

Acesta a precizat că acum se pregătesc să plece la export, mai ales către Siria, aproximativ 3-400.000 de ovine cu preţul redus, ceea ce va face ca şi veniturile estimate de crescătorii de oi în urmă cu câteva luni să fie simţitor mai mici.

„Din lipsa organizării de la Autoritatea Naţional Veterinară noi pierdem bani. Un preţ  normal pentru kilogramul de carne în viu ar fi fost de 9-9,5 lei, nu de 6,5. În condiţiile acestea nu mai este rentabil să te ocupi de creşterea oilor „, a precizat Butnariu.

You might also like More from author

Comments are closed.