Constantin: Nu s-a ajuns la o concluzie în privința reducerii TVA pentru lapte

daniel_tineriDiscuțiile pe care le-am avut cu producătorii și procesatorii din industria laptelui referitoare la reducerea TVA la 9% nu s-au finalizat cu vreo concluzie, între aceștia existând în continuare un diferend, a declarat, luni, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la finalul întâlnirii programată cu fermierii și producătorii de lapte.

‘Am avut o discuție și nu pot să spun că am finalizat-o cu o concluzie. Cert este un lucru, că există o deschidere guvernamentală și în primul rând la Ministerul de Finanțe, de a extinde reducerea TVA de la 24 la 9% și la produsele lactate pe tot fluxul de producție. Există în momentul de față un diferend între producător și procesator pentru că, sigur, procesatorii își doresc o cotă redusă de TVA, iar asta ar însemna să avem un impact extraordinar la prețul de raft, acolo unde teoretic s-ar putea reduce semnificativ costul. Asta ar însemna o creștere a consumului. Pe de altă parte, producătorul care se folosește o perioadă de timp de acel TVA de 24% în acest moment nu dorește o reducere a TVA la procente. Este vorba despre cash flow, de fluxul de numerar pe care îl are producătorul. Încercăm să găsim o soluție, astfel încât să mulțumim și producătorii, și procesatorii. Sper să o găsim pentru că obiectivul foarte important este stimularea consumului, de asta avem nevoie în momentul de față. Astăzi și mâine cred că va trebui să avem mai multe discuții cu producătorii și procesatorii, dar și cu Ministerul de Finanțe pe acest subiect’, a explicat Daniel Constantin.

Oficialul a menționat, totodată, că, la acest moment, pe piață există cantitate suficientă de lapte, în acest sens urmând ca procesatorul să fie stimulat să cumpere din țară mai ales după 1 aprilie 2015, când vor fi eliminate cotele de lapte.

‘Există pe piața românească, în acest moment, o cantitate suficientă de lapte. Problema pe care o avem este legată de cost și vrem ca procesatorul să fie, în continuare, stimulat să cumpere pentru că de la 1 aprilie 2015 se elimină cotele de lapte. Vrem să stimulăm procesatorul, să aibă un cost cât mai redus și să cumpere de pe piața internă, nu să meargă către zona de importuri. În egală măsură producătorul va fi stimulat cu o plată suplimentară, odată cu eliminarea cotelor de lapte. Vorbim de 250 de euro pe cap de cap de animal pentru producătorii de vaci pentru lapte. Cred eu că este plată suficient de stimulativă, să producă în continuare și să aibă un cost de producție ceva mai scăzut, astfel încât să fie competitiv pe o piață și mai liberă de la 1 aprilie 2015’, a afirmat ministrul Agriculturii. (Sursa: AGERPRES)

You might also like More from author

Comments are closed.