Constantin: 850 de milioane de euro, pregătite pentru plata avansului din plăţile directe

Constantin_PNDR_TimisSuma de 850 de milioane de euro este pregatita de la bugetul de stat pentru avansul din plăţile directe, a dat asigurari ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

“Încercăm sa plătim şi în acest an un avans din plata europeană, de 50%. Încercăm să facem acest lucru şi în 2015, chiar dacă este un an mai dificil. Toţi miniştrii Agriculturii din cele 28 de state membre au solicitat Comisiei Europene să facă acest pas, ţinând cont de faptul că s-au primit cereri până pe 10 iulie, să putem să plătim fără controlul prin teledetectie si controlul in teren.  Sper ca pe 15 septembrie, la reuniunea Consiliului, sa avem acest accept şi să venim cu o plata in avans care sa fie mai mare decat pana acum, intre 50% si 70%”, a declarat oficialul.

Ministrul Daniel Constantin a spus ca banii vor fi imprumutaţi de la Ministerul Finanţelor şi vor fi returnaţi peste două luni, când Comisia Europeana va livra aceste subventii catre fermieri.

Efortul bugetar este uriaş. Am identificat 850 de milioane de euro pe care le putem plăti la finalul lunii octombrie, începutul lunii noiembrie, astfel incât sa facem o infuzie de capital catre fermieri pentru a-si putea continua activitatea agricola”, a mai mentionat ministrul.

Marti, 15 septembrie, este ziua in care oficialitatile romane asteapta derogarea Comisiei Europene pentru efectuarea acestor plati.

Redactor: Alexandru Andronache

You might also like More from author

Comments are closed.