Conopida si dovleacul

Pe masura ce ne apropiem de iarna, optiunile de produse vegetale sanatoase pe care natura ni le pune la dispozitie par sa se imputineze. Ignorate de majoritatea oamenilor, conopida si dovleacul au proprietati tonice si curative care le fac sa merite din partea noastra toata atentia, mai ales in luna noiembrie.

Iata care sunt beneficiile conopidei:
– ne fereste de raceli si de artrita, datorita concentratiei mari (superioare celei din citrice) de vitamina C;

– ne protejeaza inima si vasele de sange, prin continutul de I3C si de vitamina C;
– aceleasi I3C si vitamina C din conopida, la care se adauga glucosinolatii scad semnificativ riscul declansarii anumitor tipuri de cancer (de san, de colon, de prostate, de col uterin etc.);
– mentine buna functionare a creierului si intarzie degradarea tesutului cerebral, multumita vitaminelor din complexul B pe care le contine;
– ne ajuta sa slabim/sa ne mentinem silueta, deoarece este foarte putin calorica si are multe fibre;
– actioneaza ca un detoxifiant eficient pentru ficat, datorita glucosinolatilor.

Cum sa consumam conopida pentru a beneficia la maximum de calitatile sale?
Daca stomacul dvs. tolereaza conopida cruda (prin cantitatea mare de fibre, poate fi usor iritanta la stomac), cel mai bine este sa o consumati cruda, in salate sau cu branzeturi. In acest fel beneficiate la maximum de vitamina C.
Daca este necesar sa o fierbeti, lasati-o sa fiarba doar 3 minute si adaugati-o in salate. O puteti folosi inclusiv ca si garnitura pentru friptura de pasare sau la peste. Conopidei astfel fierte ii puteti adauga putin ulei extra-virgin de floarea-soarelui – acesta ii potenteaza atat gustul, cat si proprietatile.

 

De ce sa consumam dovleac?
– reprezinta o sursa excelenta de beta-caroten (forma de pro-vitamina A). Gratie lui, dovleacul ne protejeaza si imbunatateste vederea, ne mentine in stare buna sistemul cardiovascular si previne cancerul;
– are un efect cert de detoxifiere pentru intregul organism si ajuta in curele de slabire, prin proprietatile sale diuretice si laxative. De asemenea, reduce tensiunea arteriala;
– puterea antioxidanta a dovleacului este ridicata, deoarece, pe langa beta-caroten, este bogat si in vitaminele C si E;
– vitaminele C, A si E din compozitia lui cresc rezistenta organismului la raceli;
– semintele de dovleac sunt un adevarat elixir pentru inima si creier: eficienta lor este atat de ridicata deoarece sunt foarte bogate in grasimi nesaturate si in minerale care scad tensiunea arteriala (magneziu si potasiu). Semintele de dovleac sunt in general un foarte bun mineralizant, continand (pe unitatea de masa) mai mult calciu decat laptele, zinc si fier in concentratii mari.

In ce fel se consuma dovleacul pentru a profita de proprietatile lui?
Atat pulpa sa, cat si semintele trebuie consumate in stare cruda. Mancati pulpa rasa, ca atare sau impreuna cu un alt fruct. Puteti, de asemenea, sa obtineti din aceasta pulpa un suc gustos si foarte sanatos (in cazul in care alegeti sucul, pierdeti, totusi, fibrele).
Semintele se consuma ca atare sau ca si “lapte de dovleac” (seminte macinate si amestecate cu apa).

Liviu Deculescu

You might also like More from author

Comments are closed.