Calendarul lucrărilor din sectorul vegetal în luna ianuarie

livadaiarnaCULTURA MARE

  • Se întocmeşte programul general de activitate al exploataţiei pe anul agricol respectiv, program care urmează a fi îmbunătăţit pe parcursul anului în funcţie de situaţiile concrete.
  • Se întocmeşte în linii mari programul de activitate pentru campania de primăvară, incluzând culturile ce se vor înfiinţa şi lucrările prevăzute pentru fiecare cultură, în ordinea firească stabilită prin tehnologiile de cultură cadru.
  • Se începe procurarea de inputuri necesare în campania de primăvară (îngrăşăminte chimice, seminţe, pesticide, etc)
  • Pentru cultura mare se execută reparaţiile la maşinile si uneltele agricole, în ordinea în care acestea se vor folosi în campaniile agricole.
  • În câmp, se efectuează controlul semănăturilor de toamnă (din 15 în 15 zile), iar în situaţiile deosebite (ger puternic, crustă de gheaţă, polei, baltiri de apă) controlul se face şi mai des. În functie de cele constatate, se iau măsuri de spargere a crustei de gheaţă, înlaturare a poleiului, evacuarea apei prin şanţuri de scurgere.
  • O altă lucrare este transportul gunoiului de grajd în câmp.
  • Când există posibilităţi de irigare, dacă toamna şi iarna nu au fost precipitaţii, se fac udări de aprovizionare şi la culturi neincluse în suprafeţele irigate.
  • În locurile de depozitare a produselor (magazii, patule, silozuri), se face controlul produselor depozitate şi se iau măsuri de corecţie a eventualelor nereguli.
  • Acoperirea suplimentara sau dezvelirea partiala a silozurilor, în functie de temperatura (desfacerea silozurilor si sortarea produselor depozitate când se constata prezenta mucegaiurilor), lopatarea produselor si aerisirea în magazii.

LEGUMICULTURA

  • Se definitivează planul de culturi pentru anul curent. Se procură seminţele necesare, îngrăşămintele chimice, insectofungicidele şi alte materiale necesare pentru primele culturi programate (în primul rând răsadurile).
  • Se trimit probe la analiză din seminţele destinate a fi semănate în răsadniţe în epoca I de însămânţări de primăvară.
  • Se repară tot inventarul şi se dezinfectează, procurându-se sau confecţionându-se inventarul care lipseşte.
  • Controlul stării îngrăşămintelor organice şi chimice.
  • Se transportă gunoiul de grajd la capătul solelor.
  • Se continuă cernerea şi dezinfectarea pământului de ţelină, a mraniţei şi se presează nisipul în vederea alcătuirii amestecurilor de pamânt pentru rasaduri şi culturi forţate.
  • Începe instalarea răsadniţelor şi se face semănatul pentru obţinerea răsadurilor necesare la culturile forţate.
  • În sera se face plantatul tomatelor si ardeiului pentru cultura fortata.
  • Se seamana si conopida timpurie în perioada optima (10-30 ianuarie).

POMICULTURA

  • Aprovizionarea din timp cu pesticide eficiente şi autorizate.
  • Efectuarea tratamentelor de iarnă cu soluţii clasice (zeama bordeleza, zeama sulfocalcica, uleiuri minerale).
  • Urmarirea si prevenirea atacului razatoarelor din livada.
  • Efectuarea taierilor de fructificare la speciile semintoase, daca timpul permite.

VITICULTURA

  • Lucrări de aprovizionare şi organizare a campaniei viticole de primăvară.
  • Desfundarea terenului (dacă solul nu este îngheţat) în cazul înfiintarii plantaţiilor de vii.
  • Fertilizarea organică de bază.
  • Procurarea pesticidelor, îngrasamintelor minerale, a materialelor de legat, a uneltelor necesare.
  • Taieri în uscat în ferestrele iernii la viile pe rod, în zona de cultura neprotejata, unde vitele conduse pe tulpini ierneaza doar musuroite.
  • În sectorul de pepiniere, se controleaza saptamânal conditiile în care se pastreaza materialul saditor (vite altoite, coarde de altoi, butasi portaltoi). (Sursa: gazetadeagricultura.ro)

 

You might also like More from author

Comments are closed.